Elit Karate-do kata sporcularının antropometrik ve motorik özelliklerinin incelenmesi
Anthropometric and motoric properties of elite Karate-do kata athletes
  1. Tez No: 669223
  2. Yazar: BÜŞRA SAĞLAMDEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Karate-Do, Antropometri, Fiziksel uygunluk, Kinantropometri, Karate-Do, Anthropometry, Physical fitness, Kinanthropometry
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın temel amacı elit karate-do kata sporcularının antropometrik ve motorik özelliklerinin incelenmesini oluşturmaktadır. Araştırmada nicel ölçüm yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, karatenin kata dalında yarışan sporcular oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu ise dünya, avrupa şampiyonalarında ve uluslararası müsabakalarda kata dalında yarışmış ve derece elde etmiş 12 sporcu oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak, dijital el dinamometresi, dijital sırt ve bacak dinamometresi, gulick mezura, jumpmetre, otur-eriş testi, antropometrik set ve skinfold kaliper kullanılmıştır. Yapılan ölçümlerde elde edilen verilerin ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Bulgular çalışmaya katılan karate-do sporcularının vücut kompozisyonu ölçümlerinde bazı bölgelerin ortalama ve standart sapma değerlerinde Shotokan stili katacılarının ortalamaları diğer iki stil sporcularına göre, daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Kadın katılımcıların stil ayırt etmeksizin endomorfi vücut tipi ortalamaları daha yüksek bulunmuştur. Erkek katılımcıların Shotokan katacılarında endomorfi, Goju-Ryu katacılarında mezomorfi, Shito-Ryu katacılarında ise ektomorfi vücut tipi ortalama değerleri yüksek bulunmuştur. Sağ pençe kuvvet ölçümleri ortalamaları Shotokan katacılarının daha yüksek bulunurken, sırt kuvveti ölçümleri ortalamaları Goju-Ryu stili sporcularında daha yüksek bulunmuştur. Esneklik ve sıçrama ölçümlerinde ise belirgin bir fark gözlemlenmemiştir. Sonuç olarak, çalışmadaki bulgular katacılarda fiziksel uygunluk parametrelerinin yüksek performans için önemli bir rolü olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to examine the anthropometric and motoric properties of elite karate-do kata athletes. Quantitative measurement methods were used in the study. Investigate the universe of the research, the athletes competing in the kata branch of the karate. The sample group of the research is 12 athletes who competed in the kata branch in world, European championships and international competitions. Digital hand dynamometer, digital back and leg dynamometer, gulick tape measure, jump meter, sit-and-reach test, anthropometric set and skinfold caliper were used as data collection tools in the study. The device and standard deviation obtained in the measurements were calculated. Findings The average and standard deviation values of some regions in the body measurements of karate athletes participating in the trip were found to be higher than the average and standard deviation of the Shotokan style athletes. Female participants have higher endomorph body type averages, regardless of style. Male participants' Shotokan katacı endomorphy, Goju-Ryu katacıs endomorphy, Shito-Ryu katacı, ectomorphy average body type is approximately high. The averages of right paw strength measurements were higher for Shotokan catalysts, while the averages of back strength measurements were higher for Goju-Ryu athletes below. There was no significant difference in your flexibility and bounce settings. As a result, the findings of the study can be said that physical fitness parameters have an important role for high performance in cataractors.