Alt kanin diş braketlerindeki farklı tork değerlerinin seviyeleme ve sıralama aşamasında alt kanin diş hareketi üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effect of di̇fferent torque values in the lower canine brackets on the lower canine tooth movement in leveling and alignment
  1. Tez No: 523059
  2. Yazar: YEŞİM ÜNLÜBAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABAHAT YAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mandibular kanin diş hareketi, Tork, Seviyeleme ve Sıralama
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı 0º ve -11º tork değerine sahip alt kanin braketlerin, seviyeleme ve sıralama aşamasında alt kanin diş hareketi üzerine olan etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Birey ve Yöntem: Bu çalışmaya birinci küçük azı diş çekimi ve moderate ankraj gereksinimi ile sabit ortodontik tedavi gereken 30 birey dahil edilmiştir. -11º tork değerine sahip kanin braketleri çalışma, 0º tork değerine sahip kanin braketleri kontrol grubunu oluşturmuştur. Braketler aynı bireyde bir yarım çenede çalışma grubu ve diğer yarım çenede kontrol grubu olacak biçimde yerleştirilmiştir. Bonding seansı (T0) ve 12. hafta (T1) alt çene ortodontik modelleri 3 Boyutlu tarayıcı (3Shape R-700 Desktop Orthodontic Scanner, Copenhagen, Denmark) ile dijital ortama aktarılmıştır. T0 ve T1 alt çene modelleri Orthoanalyzer (3Shape, Copenhagen, Denmark) analiz programı kullanılarak çakıştırılmıştır. Çakıştırılan modellerde sagittal, vertikal ve okluzal düzlemlerdeki alt kanin diş hareketleri ölçülmüştür. Veriler IBM SPSS V23 ile analiz edilmiştir. Grup içi ve gruplar arası karşılaştırmalarda eşli örnek t-testi kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma ve kontrol grubu kıyaslandığında kanin dişin sagittal düzlemde ve okluzal düzlemdeki ölçümlerinde; açısal, doğrusal ve vertikal hareketlerinde istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Sonuç: 0º ve -11º tork değerine sahip kanin braketlerin, seviyeleme ve sıralama aşamasında kanin diş hareketi üzerindeki etkisi arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim : The aim of this study is to compare the effects of brackets with 0° and 11° torque values on canine tooth movements in leveling and alignment. Materials and Methods : 30 individuals who had an indication of four first premolar exraction and moderate anchorage were included in this study. -11° torque value brackets were costitued the study group while 0° torque value brackets were the study group. Canine brackets were placed to be 0° torque in one side and -11° torque in the other side. Models that taken before the treatment and 12th week were scanned in the digital environment (3Shape R-700 Desktop Orthodontic Scanner, Copenhagen, Denmark). T0 and T1 modals were superimposed using the Orthoanalyzer (3Shape, Copenhagen, Denmark) analysis program. Canine teeth in sagittal and occlusal plane; vertical, horizontal lineer movement (mm) and angular movement (°) amount were measured on the superimposed models. . The data were analyzed with IBM SPSS V23. Paired sample t-test is used ın-group and inter-group comparisons. Results : When the study and control groups were compared, in the sagittal and occlusal plane measurements of the canine tooth, there were no statistically significant differences in angular, linear and vertical movements. Conclusion : No statistically significant difference was found between the effect of brackets with torque values of 0º and -11º, on the movement of the canine in the leveling and alignment. Key words : Mandibular canine tooth movement; Torque ; Leveling and Alignment