Üst kanin diş braketlerindeki farklı tip değerlerinin üst ön bölge çapraşıklığı üzerine etkilerinin incelenmesi
Evaluation of the effects of different angulation of maxillary canine brackets on anterior crowding
- Tez No: 526463
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SABAHAT YAZICIOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kanin diş, çapraşıklık, tip değeri, Canine, anterior crowding, angulation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmada üst kanin diş braketlerindeki tip değerinin, üst ön bölge çapraşıklığı üzerine olan etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Birey ve Yöntem: Çalışmaya 13-18 yaş aralığında, üst ve /veya alt sağ-sol birinci küçük azı diş çekimli, üst çene için moderate ankraj gerektiren sabit ortodontik tedavi endikasyonu olan 29 birey dâhil edilmiştir. Her bir üst yarım çenede +10̊ tip değerine sahip kanin braketleri çalışma grubu, 0 ̊ tip değerine sahip kanin braketleri ise kontrol grubu olarak tanımlanmıştır. Bonding seansı (T0) ve 12. hafta (T1) alçı modelleri dijital ortama aktarılarak, çakıştırmalar yapılmıştır. Üst kanin, üst santral kesici ve üst birinci molar dişlerin sagittal, vertikal ve okluzal düzlemlerdeki açısal ve doğrusal hareketleri değerlendirilmiştir. Veriler IBM SPSS V23 ile analiz edilmiştir. Verilerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro Wilk testi ile yapılmıştır. Çalışma ve kontrol gruplarında grup içi karşılaştırmalar T0 ve T1 ölçümleri arasında eşli örnek t testi ile yapılırken; gruplar arası karşılaştırmalar T1-T0 fark değerleri arasında eşli örnek t testi ile yapılmıştır. Bulgular: Çalışma ve kontrol grupları karşılaştırıldığında, üst kanin dişlerin sagittal düzlemdeki açısal hareketlerinde, çalışma grubundaki kanin dişte protrüzyon, kontrol grubunda kanin dişte retrüzyon gözlenmiştir. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (P=0,015). Üst kanin dişlerin sagittal düzlemdeki doğrusal hareketlerinde kontrol grubunda, çalışma grubuna oranla daha fazla distal yönde hareket gözlenmiştir ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (P=0,007). Ancak üst ön bölge çapraşıklığının değerlendirilmesinde kullanılan Little indeksi için gruplar arasında anlamlı bir fark (p=0,417) bulunamamıştır. Sonuç: Bu çalışmanın bulgularına göre, üst kanin diş braketlerindeki farklı tip değerlerinin üst ön bölge çapraşıklığı üzerindeki etkileri farklı değildir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to compare the effects of 0 ° and + 10 ° angulation of maxillary canine brackets on anterior crowding. Material and Methods: 29 individuals with an age range of 13-18 years who need fixed orthodontic treatment with exraction of maxillary/mandibular first premolar and moderate anchorage for maxillary were included in this study. Canine bracket with +10̊ angulation as working group and canine bracket with 0 ̊ angulation as control group was defined. Bonding session (T0) and 12th week (T1) cast models were digitized and superimposed. Canine, central incisor and first molar teeth in sagittal and occlusal plane, the vertical, horizontal linear movement and angular movement (°) amount were evaluated. The data were analyzed with IBM SPSS V23. Normal distribution of data was determined by Shapiro Wilk test. In the study and control groups, intra-group comparisons were made between the T0 and T1 measurements with the paired sample t test; group-to-group comparisons were made between the T1-T0 difference values using the paired sample t-test. Results: When the study and control groups were compared, in the angular movements of the upper canine teeth in the sagittal plane, protrusion in the study group and retrussions in the control group were observed. This difference was statistically significant (P=0,015). In the sagittal plane linear movements of upper canine in the control group, more movement was observed in the distal direction than in the study group, and this difference was statistically significant (P=0,007). However, no significant difference (P=0,417) was found between the groups for the Little index used in the evaluation of the upper anterior crowding. Conclusion: According to the findings of this study, it was concluded that there was no effect on the anterior crowding of the different angulation of canine brackets.