Klasman hakemleri ve il hakemlerinin sürat ve sıçrama performansları arasındaki fark, İstanbul örneği
Difference between speed and jump performance of classifying and provinces refrees, example of İstanbul
- Tez No: 523168
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ZAHİT SERARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Klasman hakemleri, İl hakemleri, sürat, sıçrama, classification referees, provincial referees, speed, jump
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Sunulan çalışmanın amacı, görev yaptıkları müsabakaların sayısı ve zorluk derecelerinde farklılıklar olmasıyla birlikte antrenman özelliklerinin benzerlik göstermesi bağlamında, farklı klasmanlarda görev alan hakemlerin sürat ve sıçrama özellikleri arasındaki farklılıkların ve benzerliklerin değerlendirilmesidir. Yapılan çalışma aracılığıyla İl ve Klasman Hakemlerinin(KH) sürat ve sıçrama yeterliliklerinin belirlenerek karşılaştırılması ve çabuk oynanan futbol müsabakalarında futbolcular kadar hakemlerin de süratli müsabakalara ayak uydurması için ne derece sürat ve sıçrama özelliklerini geliştirmeleri gerektiği hususu ortaya çıkmıştır. Sunulan çalışma KH'leri ve İl hakemlerinin(İH) sürat ve sıçrama özelliklerinin belirlenmesi ve karşılaştırılmasına yönelik gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, İstanbul iline bağlı aktif hakemlik görevi yapan 41 Klasman ve 41 İl hakemi çalışmaya dâhil edilmiştir. Katılımcılar sprint testleri (20 m, 30 m), T' testi çeviklik ve sıçrama testlerine katılmışlardır. Testler 4 ayrı günde, en az 2 gün arayla gerçekleştirilmiştir. Yukarıda belirtildiği üzere hakemler üzerinde yapılan ve müsabaka doğrultusunda uygulanan çalışma sonucunda KH'leri ve İH'leri arasında fark olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the difference between the speed and bounce characteristics of the classical and provincial referees who have similar features and participate in the same training process although the number of matches and the difficulty levels of the matches are different. In this study, the speed and bounce characteristic of the provincial and classification referees will be determined and compared and the speed and bounce characteristics of the players in the football matches that are played as quickly as the referees should be improved in order to keep pace with the speed and bounce characteristics as quickly as the players in the football matches. This research was carried out in order to determine and compare the speed and bounce characteristics of classification and provincial referees. 32 classification and 32 provincial referees who are active arbitration in Ankara were included in the study. Participants participated in Sprint tests (20m, 30m) with repetition and splash tests (squat and active). The tests were performed at a minimum of two days in 4 separate days. In this study, it is observed that there is no difference between the classification referees and the provincial referees as a result of the tests carried out in order to determine and compare the speed and bounce characteristics of the classification and provincial referees