Diş hekimliğinde mesleki deneyimin dişlerde renk seçimine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of professional experience on teeth color selection in dentistry
  1. Tez No: 523185
  2. Yazar: BEGÜM YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BATU CAN YAMAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş rengi, renk seçimi, spektrofotometre, Tooth colour, shade matching, spectrophotometer
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, mesleki deneyimin, diş hekimlerinin doğal dişlerde renk skalası kullanarak yaptıkları renk seçimine etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Çalışma, 5 hastanın sağlıklı 11 numaralı dişleri üzerinde yürütüldü. Çalışmaya dahil edilen 25 gözlemci, mesleki deneyimlerine göre, her grupta beşer kişi olacak şekilde 5 gruba ayrıldı. Gözlemciler, dişlerin kole, orta ve insizal üçlü bölgelerinden 4000 °K ve 6500 °K sıcaklıktaki aydınlatma altında renk skalası (V-3D) kullanarak renk seçimleri yaptı. Dişlerin aynı bölgelerinden öncelikle spektrofotometre (V-ES) kullanılarak, sonra 4000 °K ve 6500 °K sıcaklıktaki aydınlatma altında ağız içi tarayıcı (T-3S) kullanılarak renk ölçümleri yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen dişlerin üç bölgesinde de, iki ışık kaynağı altında gözle yapılan renk ölçüm sonuçları bakımından hiçbir gözlemci grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Gözle yapılan renk seçimlerinde, iki ışık kaynağı altında elde edilen sonuçlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. T-3S, iki ışık kaynağı altında, incelenen bütün dişlerin her üç bölgesinde de aynı renk ölçüm sonuçlarını verdi. T-3S kullanılarak elde edilen renk ölçüm sonuçlarıyla, V-ES kullanılarak elde edilen renk ölçüm sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Gözle yapılan renk ölçümlerinde bazı gözlemci gruplarında elde edilen sonuçlarla, ağız içi tarayıcı kullanılarak elde edilen renk ölçüm sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunurken; diğer gözlemci gruplarında fark bulunmadı. Sonuç: Gözlemcilerin V-3D renk skalası kullanarak yaptıkları renk seçimi üzerine mesleki deneyimin ve ortamın aydınlatma koşullarının (4000 °K ve 6500 °K) etkisi yoktur. T-3S'nin renk ölçüm özelliği, renk seçim yöntemlerine alternatif olarak kullanılabilir; ancak bu konu üzerinde daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of professional experience on visual shade matching on natural teeth. Material and Method: Shade matching was performed for 5 maxillary central incisors. The 25 observers were divided into 5 groups according to their professional experience, with five people in each group. The observers made colour choices by using the shade guide (V-3D) under two light conditions (4000 °K and 6500 °K) in the cervical, middle third and incisal areas of the teeth. Teeth were determined digitally from the same regions by intra-oral scanner (T-TS) under lighting conditions of 4000 °K and 6500 °K and the spectrophotometer (V-ES). Results: There were no statistically significant differences between the groups of observers of shade matching results made by visual observation under two light conditions in three regions of the teeth. No statistically significant difference was found under the two light conditions in visual shade matchings. Under the two light conditions, the T-3S gave the same shade measurement results in all three regions of all examined teeth. There was no statistically significant difference between T-3S and V-ES. There was a statistically significant difference between the results obtained in some observer groups and the T-3S. Conclusion: Within the limitations of this study, the shade matching performance was not affected by the lighting conditions (4000 °K and 6500 °K) and professional experience. T-3S appears to be a good alternative to shade matching procedures but more studies on this subject are required for final assessment.