Investigation of greenhouse gas emissions originated from public transportation: The case of Ankara
Toplu taşımadan kaynaklanan sera gazı emisyonlarının araştırılması: Ankara örneği
- Tez No: 523214
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan sera gazı emisyonları, IPCC metodolojisi, tier yaklaşımları, emisyon faktörleri, Direct greenhouse gas emissions, IPCC methodology, tier approaches, emission factors
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
İnsan kaynaklı aktiviteler sera gazlarının atmosferdeki bolluğunu sanayileşme öncesi zamandan bu yana endişe verici bir seviyede arttırmakta, ısı tutma kabiliyetlerini arttırmak suretiyle küresel ısınmaya neden olmaktadır. Gelişmiş iklim modelleri, 21. Yüzyılın sonunda küresel sıcaklık değişiminin 1.5 santigrat dereceyi aşacağını ve küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin önlenemez olacağını öngörmüştür. Dolayısı ile, sera gazlarının atmosferik bolluğunun azaltılması hayati önem taşımaktadır. Baskın kaynağı karayolu taşımacılığı olmakla birlikte, Türk antropojenik sera gazlarına ulaştırma sektörü ikinci en büyük katkıyı sağlamaktadır. Türkiye'de karayolu taşımacılığı bireysel otomobillere bağımlı durumdadır. Toplu taşımanın daha fazla kullanılması, aşırı otomobil bağımlılığını ve sera gazı emisyonlarını azaltmanın yanında ekonomik ve sosyal faydalar sağlayacaktır. Uluslararası ve yurtiçi düzenlemelerin bir sonucu olarak Türk antropojenik sera gazlarını kapsayan, IPCC metodolojisini benimseyen ulusal sera gazı envanteri yıllık olarak raporlanmaktadır. Envanterde, ulaştırma sektörü emisyonlarının hesaplanmasında“satılan yakıt”yöntemi kullanılmaktadır. Bu tezde, IPCC metodolojisi benimsenerek EGO toplu taşıma otobüslerinden kaynaklanan doğrudan sera gazı emisyonları, ulusal envanterde kullanılan mevcut tier yaklaşımı ile en yüksek tier yaklaşımları kullanılarak incelenmiştir. Mevcut tier yaklaşımının en yüksek tier yaklaşımlarına göre emisyonları, karbondioksit eşdeğeri cinsinden yüzde doksan beş daha az hesapladığı gözlemlenmiştir. Yakıt kullanım alışkanlıklarının ve araç filosu genişlemesinin değiştirilmesiyle mevcut trend ile karşılaştırıldığında, on yıllık süre içinde yüz otuz bir kiloton karbondioksit eşdeğeri cinsinden emisyonun önleneceği ve 88,843,822 TL tasarruf edileceği ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Human induced activities have been increasing the atmospheric abundance of greenhouse gases at an alarming level since pre-industrial times, eventuating in global warming by means of increasing the heat-trapping abilities of the greenhouse gases. Advanced climate models project that global temperature change will exceed 1.5 degrees Celsius at the end of the 21th Century, whereafter the adverse effects of the global warming will be unavoidable. Hence, reducing the atmospheric abundance of the greenhouse gases is of vital importance. Transportation sector is the second largest contributor of the Turkish anthropogenic greenhouse gases with its dominant source being road transportation. In Turkey, road transportation is heavily dependent on individually-owned automobiles. Greater use of public transportation will reduce excessive automobile dependency and greenhouse gas emissions, also providing economic and social benefits. Incidental to both international and domestic regulations, the annual national greenhouse gas inventory covering the Turkish anthropogenic greenhouse gases are being reported adopting the IPCC methodology. The national inventory utilizes fuel sold method in emission calculations from transportation sector. In this thesis, direct greenhouse gas emissions originated from the EGO public transport buses are analyzed with both the highest and the current tier approaches used in the national inventory adapting the IPCC methodology. It is observed that, current approach used estimated emissions in carbon dioxide equivalent ninety five percent less than the highest tier approaches utilized in this thesis. Altering the fuel use habits and vehicle fleet expansion compared to the current trend, hundred and thirty one kilotons of emissions in carbon dioxide equivalent will be avoided and 88,843,822 TL will be saved in a period of next ten years.