Preventif analjezi yöntemi olarak total diz artroplastisinde ultrasonografi eşliğinde uygulanan femoral ve anterior siyatik sinir bloğu ile geniküler sinir bloğunun karşılaştırılması
Comparison of femoral and anterior sciatic nerve block with geniculer nerve block applied in total knee arthroplasty as A preventive analgesia method
  1. Tez No: 523342
  2. Yazar: ZEYNEP GÜMÜŞKANAT TABUR
  3. Danışmanlar: UZMAN CANAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Postoperatif Analjezi, Total Diz Artroplastisi, Femoral Sinir Bloğu, Siyatik Sinir Bloğu, Geniküler Sinir Bloğu, Ultrasonografi, Postoperative Analgesia, Total Knee Arthroplasty, Femoral Nerve Block, Sciatic Nerve Block, Genicular Nerve Block, Ultrasonography
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Preventif Analjezi Yöntemi Olarak Total Diz Artroplastisinde Ultrasonografi Eşliğinde Uygulanan Femoral ve Anterior Siyatik Sinir Bloğu ile Geniküler Sinir Bloğunun Karşılaştırılması Amaç: Total diz artroplasti (TDA)'de multimodal ve preventif analjezinin bir parçası olan periferik sinir blokları, ultrasonografi (USG) eşliğinde güvenle uygulanabildiğinden sıklıkla tercih edilmektedir. Çalışmamızın amacı; genel anestezi altında yapılan TDA'da USG eşliğinde uygulanan femoral ve anterior siyatik sinir bloğu ile geniküler sinir bloğunun postoperatif analjezik etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Genel anestezi altında TDA planlanan 55-80 yaş arası, ASA I-III olan 50 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar iki gruba (Grup FAS: Femoral+siyatik blok, Grup G: Geniküler blok) randomize edildi. Genel anestezi öncesi, sedasyon altında, USG rehberliğinde Grup FAS'da 10ml %0.5 Bupivakain, 1ml (4mg) Deksametazon ve 9ml salin eklenerek elde edilen iki adet 20 ml'lik solüsyon ile femoral ve siyatik bloklar yapıldı. Grup G'de 2 ml %0.5 Bupivakain ve 1ml (4 mg) Deksametazon ve 2ml salin eklenerek elde edilen 5 ml'lik solüsyondan 3 tane hazırlandı. Herbir geniküler sinir (Superior Medial Geniküler Sinir, Superior Lateral Geniküler Sinir, İnferior Medial Geniküler Sinir) blok alanına 5ml slüsyon uygulandı. Postoperatif 24 saat boyunca ağrı skorları, ilk analjezik zamanı, toplam tüketilen tramadol miktarı, motor blok skorları, ek analjezik ihtiyacı, komplikasyonlar ve hasta memnuniyeti kaydedildi. Bulgular: Grup FAS'da 22 ve Grup G'de 24 olmak üzere 46 hasta değerlendirmeye alındı. Postoperatif 0, 1, ve 6. saatteki VAS skorları ve postoperatif 24 saat boyunca tüketilen tramadol miktarı Grup FAS'da Grup G'ye göre anlamlı olarak daha düşük bulundu. Grup FAS'da, Grup G'ye göre ilk analjezik gereksinim zamanı daha geç bulundu. Operasyon sonrası Grup FAS'da hiç ek analjezik gereksinimi olmazken, Grup G'de 9 hastada ek analjezik ihtiyacı oldu. Ayrıca geniküler sinir bloğunda motor blok izlenmedi. İntraoperatif ve postoperatif komplikasyonlar bakımından ise gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Grup FAS'da 0, 1, 6, 12. saatlerdeki Bromage Skoru Grup G'ye göre anlamlı yüksek bulundu. Grup G'de Operasyon ve turnike süresi ise, Grup FAS'a göre anlamlı daha uzun bulundu. Sonuç: Femoral ve anterior siyatik sinir bloğunda Postoperatif 0, 1 ve 6. saatlerdeki VAS değerlerinin, 24 saatlik tramadol tüketiminin ve ek analjezik ihtiyacının geniküler bloğa göre daha düşük ve ilk analjezik gereksiniminin daha geç olduğunu saptadık. Bundan dolayı USG eşliğinde yapılan femoral ve anterior siyatik sinir bloğunun geniküler sinir bloğuna göre TDA'nın postoperatif analjezisinde daha üstün olduğunu gözlemledik. Motor blok oluşturmama avantajı nedeniyle geniküler sinir bloğunun postoperatif analjezik etkisi için özellikle günübirlik cerrahilerde daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Comparison of Femoral and Anterior Sciatic Nerve Block with Geniculer Nerve Block Applied in Total Knee Arthroplasty as a Preventive Analgesia Method Aim: Peripheral nerve blocks, which are used for postoperative analgesia after total knee arthroplasty as a part of multimodal preventive analgesia are frequently preferred because they can be safely applied with USG. The aim of our study; was to investigate /comparison of the effect of ultrasound-guided femoral and anterior sciatic nerve block with genicular nerve block on postoperative pain, opioid requirement and motor block as a preventive analgesia method under general anesthesia. Material and Methods: ASA I-III 50 patients aged 55-80 who were scheduled for TKA under general anesthesia were included in the study. The patients were randomized into two groups (Group FAS: Femoral + sciatic block, Group G: Genicular block). Before general anesthesia, under the guidance of USG, femoral and sciatic blocks were made with two 20 ml solutions by adding 10ml 0.5% Bupivacaine, 1ml (4mg) Dexamethasone and 9ml saline in Group FAS. In Group G, 3 solutions were prepared which was consisting of 2 ml 0.5% Bupivacaine and 1 ml (4 mg) Dexamethasone and 2 ml saline, total 5 ml solution was applied to the each genicular nerves (Superior Medial Genetic Nerve, Superior Lateral Genicular Nerve, Inferior Medial Genicular Nerve) block areas. Pain scores, initial analgesic time, total amount of consumed tramadol, motor block scores, need for additional analgesics, complications and patient satisfaction were recorded 24 hours postoperatively. Results: Forty-six patients, 22 in Group FAS and 24 in Group G, were evaluated. In the comparison between the groups, the postoperative 0th, 1th and 6th hour VAS scores and the amount of opioid requirement in the postoperative 24 hours were found to be significantly lower in Group FAS compared to Group G. In Group FAS, the first analgesic requirement hour according to Group G was found later in Group FAS. There was no need for any additional analgesic in Group FAS after the operation, while in Group G, 9 patients required additional analgesic. Motor block was not observed in genicular nerve block (bromage 0). There were no significant differences between the groups in terms of intraoperative and postoperative complications and patient satisfaction. The duration of operation and tourniquet was significantly longer in Group G than Group FAS. Conclusion: In Group FAS, according to Group G, VAS values at the 0th, 1th and 6th hours, postoperatively 24 hours tramadol consumption and additional analgesic need were lower, while the first analgesic requirement was later in the day. Therefore USG-guided femoral and siatic nerve block is a more effective method than genicular nerve block in postoperative analgesia of TKA. Because of the advantage of not forming a motor block, we think that there is a need for further studies for postoperative analgesic effect of genicular nerve block, especially in day surgery.