Çocukluk çağı dirençli epilepsilerinde risk faktörlerinin belirlenmesi
Determination of the risk factors in children's drug resistant epilepsy
  1. Tez No: 523343
  2. Yazar: DOĞAN ÖNCÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE AYSİMA ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Dirençli epilepsi, Epilepsi, Risk faktörleri, Epilepsy, İntractable epilepsy, Risk factors
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Epilepsi çocukluk yaş grubunda santral sinir sistemine ait sık görülen nörolojik hastalıklardan biridir. Dirençli epilepsi tanımı halen tartışma konusudur. Maksimum dozda 18 ay süreyle uygun şekilde en az iki antiepileptik ilaç kullanan ve son bir yıl içinde en az bir nöbet geçiren hastalar dirençli epilepsi hastası olarak kabul edildi. Bu çalışmaya Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Nöroloji Polikliniği'ne Kasım 2017 ile Eylül 2018 tarihleri arasında başvuran dirençli epilepsi hastalarının muhtemel risk faktörlerini belirleyerek önlenebilecek risk faktörlerinin önüne geçilmesi ve epilepsi prognozunu önceden etkin şekilde tahmin edebilmek amaçlanmıştır. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Polikliniği'nde epilepsi tanısı ile takip edilmekte olan, 01.11.2017 – 01.09.2018 tarihleri arasında polikliniğe başvuran hastalar ve aileleri ile yüz yüze görüşülerek ve dosyaları, tetkikleri incelenerek yapılan anket sonucunda veriler elde edilmiştir. Çalışmamızda dirençli epilepsi için risk faktörlerini anormal nörolojik muayene bulgusu, mikrosefali varlığı, epileptik nöbet türü, EEG anormalliğinin olması, MSS görüntüleme tetkikleri ile patolojik bulgu varlığı, spesifik epileptik sendrom varlığı ve nöbetin erken yaşta başlaması olarak belirledik. Dirençli epilepsi hastaları uzun süre ve sık nöbet geçirdiklerinden ve sayıca fazla ilaç kullandıklarından, tıbbi, sosyal, ekonomik ve psikolojik etkileri ağır olmaktadır. Dahası ilaç yan etkileri ve sık nöbet geçirmeye bağlı ailenin ve hastanın hayat standartları olumsuz etkilenmektedir. Bu nedenle hangi hastanın antiepileptik tedaviye iyi yanıt vermeyeceği erken dönemde tahmin edilebilirse bu hastalara diğer tedavi seçeneklerinin uygulanması düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is one of the most common neurological disorders of the central nervous system in childhood. The definition of intractable epilepsy is still a matter of debate. Patients who received at least two antiepileptic drugs for at least 18 months in maximum dose and who had at least one seizure in the last year were considered to be intractable epilepsy. The aim of this study was to determine the possible risk factors of intractable epilepsy patients who applied to Gaziantep University Medical Faculty Pediatric Neurology Clinic between November 2017 and September 2018 to prevent the risk factors that could be prevented and to predict the prognosis of epilepsy effectively beforehand. The data were obtained by interviewing the patients and their families who were admitted to the outpatient clinic between 01.11.2017 and 01.09.2018 by examining face to face and examining their files and investigations. In our study, we determined the risk factors for intractable epilepsy as abnormal neurological examination findings, presence of microcephaly, presence of epileptic seizures, presence of EEG abnormality, presence of pathological findings with cranial imaging, presence of specific epileptic syndromes and early onset of seizure. Since the patients with drug resistant epilepsy have a long and frequent seizure and use more drugs in number, their medical, social, economic and psychological effects are severe. Moreover, drug side effects and frequent seizure-related life standards of the family and the patients are affected negatively. Therefore, it can be thought that other treatment options should be applied to the sepatients if it can be predicted early in which patient will not respond well to antiepileptic treatment.