Rusya'nın Kafkasya siyaseti: General Paskeviç'in Başkomutanlığı Dönemi (1827-1831)
Russia's Caucasus policy: The military commander-in-chief General Paskevich Period (1827-1831)
- Tez No: 523353
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN YEŞİLOT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Paskeviç, Kafkasya, 1826-1828 Rusya-İran Savaşı, 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı, Paskevich, 1826-1828 Russian –Iranian War, 1828-1829 Ottoman – Russian War
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu çalışmada, 1827-1831 yılları arasında Müstakil Kafkasya Kolordusu Başkomutanlığı görevinde bulunan General İvan Fyodoroviç Paskeviç'in askeri faaliyetleri üzerinden Rusya'nın Kafkasya siyaseti ele alınmıştır. Kafkasya'daki sivil ve askeri idarenin en üst düzeydeki yöneticisi olan Paskeviç'in faaliyetleri, başkomutanlık yaptığı dönemin askeri ve siyasi olaylarıyla iç içe geçmiştir. Dolayısıyla bu çalışmada, 1826-1828 Rusya-İran Savaşı ve hemen ardından meydana gelen 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı sırasında yaşanan olayların yanı sıra, Rusların 1830-1831 yıllarında Kafkas halklarını hâkimiyet altına almak için yaptıkları askeri ve siyasi faaliyetler değerlendirilmiştir. İlk bölümde Paskeviç'in biyografisinin anlatıldığı bu çalışmada kısaca 1827-1831 yılları arasında Rusya'nın Kafkasya siyasetinin arka planı sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research, the Caucasian politics of Russians were discussed through the military activities of General Ivan Fyodorovich Paskevich, who served as the military Commander-in-Chief of the Caucasia between 1827 and 1831. The activities of Paskevich, who was the highest authority of the civilian and military administration in the Caucasia, has been intertwined with the military and political events of his time as the commander-in-chief. Therefore, in this study, in addition to the Russian - Iranian War of 1826-1828 and shortly after the Ottoman-Russian War of 1828-1829, the military and political activities of Russians in Caucasia between 1830 and 1831, which were aimed at ruling the Caucasian people, were evaluated. The first section of the thesis is dealing with Paskevich biography, in short the study is presenting the background of the Russians politics of Caucasia between 1827 and 1831.