İndometazinle indüklenmiş gastrik ülserde andrographolide'nin farklı dozlarda koruyucu etkinliğinin araştırılması
Investigation of gastroprotective efficacy of andrographolide at different doses on indometacine-induced gastric ulcer
  1. Tez No: 523492
  2. Yazar: HAKAN ULU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADİL COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Andrographolid, gastrik ülser, indometazin, Andrographolide, gastric ulcer, indomethacin
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Non steroid antiinflamatuar ilaç (NSAİİ) ilişkili gastrik hasar bu grup ilaçların sık görülen tehlikeli bir yan etkisidir.Uzun zamandır gastrik ülser tedavisinde proton pompa inhibitörleri (PPI) kullanılmaktadır. Daha güvenli ajanlar geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Çalışmamızda Andrographolide'nin gastrik ülser etyolojisinde önemli yeri olan NSAİİ grubu ilaçlardan olan indometazinin zararlı etkisine karşı gastroprotektif etkileri üzerinde inceleme yapılması hedeflenmiştir. Yöntem: Çalışmada her biri 3-4 aylık yaklaşık 300-350 gr ağırlığında olan 48 adet erkek wistar albino rat kullanılmıştır.Rastgele seçilen 8'erli 6 gruba ayrılmışlardır. Gruplar: kontrol, indometazin, lansoprazol, indometazin+lansoprazol, indometazin+andrographolid 15mg (a+i15), indometazin+andrographolid 30mg (a+i30) olacak şekilde düzenlenmiştir. Kontrol grubu standart yem ve çeşme suyu ile beslenirken diğer gruplar deney öncesi 24 saat süreyle aç bırakılmış ardından ilaç uygulamaları yapıldıktan 8 saat sonra kan ve doku örnekleri alınmıştır. Makroskopik, histopatolojik, ve biyokimyasal veriler ortaya konmuştur. Makroskopik incelemede milimetrik kağıt kullanılarak etkilenen mide yüzey alanı yüzdesi hesaplanmış, histopatolojik incelemede ise nekroz, kanama, erozyon ve yangı infiltrasyonu düzeyine bakılmıştır. Biyokimyasal olarak ise serbest radikal metabolizmasında rol alan süperoksid dismutaz (SOD), glutatyon (GSH), katalaz (CAT), glutatyon peroksidaz (GPX) ile lipit peroksidasyonu göstergesi olan malondialdehit(MDA) düzeyleri incelenmiştir. Bulgular: Histopatolojik incelemede indometazin grubunda yaygın nekroz, erozyon, kanama ve yoğun yangısal hücre infiltrasyonu görülmüştür. Lansoprazol uygulamasının indometazin tarafından şekillendirilen histopatolojik değişiklikleri tamamen önlediği görülmüştür. Andrographolid 15mg ve 30 mg uygulamasının yalnızca indometazin verilen gruba göre makroskopik ülser alanı ve yangısal yanıtta istatistiksel olarak anlamlı azalma sağladığı görülmüştür.İndometazin uygulanan grupta ortalama ülser alanı 14,91±5,44 olurken a+i15 grubunda 8,56±3,67 A+i30 grubunda ise 6,06±3,62 olarak saptanmıştır. P=0.002 değeri ile istatistiksel olarak anlamlı olarak hem ati15 grubunda hem de ati 30 grubunda ülser alanı indometazin grubundan azdır. A+i30 grubunda ülser alanı a+i15 grubuna göre daha düşük saptanmıştır. Nekroz , kanama ve erozyon skorları açısından indometazin grubunda ortalama hem a+i15 ve a+i30 grubundan yüksek bulunmakla birlikte bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. GSH açısından değerlendirildiğinde kontrol grubunda düzeyin indo, lan ve indo+lan gruplarından istatistiksel olarak anlamlı yüksek olduğu görülmüştür(p=0.027). andrografolid verilen gruplarda GSH düzeyindeki düşüş sınırlı kalsa da olumlu etkisi istatistiksel anlamlı değildir. CAT, SOD, GPX ve MDA açısından gruplar arasında andrographolid'in olumlu etkisini gösteremedik. Sonuç: Andrografolidin makroskopik ülser oluşumunu önlemedeki olumlu etkisi, histopatolojik olarak yangı yanıtında belirgin azalma sağlaması ileride gastroprotektif bir ajan olarak kullanılabileceği kanaatini uyandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim:Non-steroidal antiinflammatory drug(NSAID)-related gastric damage is a common dangerous side effect of this group of drugs. Proton pump inhibitors (PPI) have been used in the treatment of gastric ulcer for along time. More safer agents are needed to be developed. In our study, it was aimed to investigate gastroprotective effects of Andrographolide against the harmful effect of indomethazine(a member of NSAID group), which is important in gastric ulcer etiology. Method:Forty-eight male Wistar albino rats, each weighing 300-350 gr, 3-4 months aged, were used in the study. These fourty eight rats divided randomly to six group of eight. Groups were: control, indomethasine, lansoprazole, indomethazine + lansoprazole, indomethazine + andrographolide 15mg, indomethazine + andrographolide 30mg. While the control group was fed with standard feed and tap water, the other groups were starved for 24 hours before the experiment and 8 hours after drug administration, blood and tissue samples were taken. Macroscopic, histopathologic, and biochemical data are presented. In the macroscopic examination, the percentage of affected stomach surface area was calculated by using millimetric paper. In the histopathological examination, necrosis, bleeding, erosion and inflammatory infiltration were examined. Biochemically, the level of superoxide dismutase (SOD), glutathione (GSH), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GPx) were examined which play a role in the free radical metabolizm and malondialdehyde (MDA) level which is an indicator of lipid peroxidation is also examined. Results: The application of 15 mg and 30 mg of Andrographolide showed a statistically significant decrease in the macroscopic ulcer area and inflammatory response compared to the group given indomethacin alone. The mean ulcer area in the indomethacin group was 14,91 ± 5,44, whereas it was 8,56 ± 3,67 in the A+i15 group, and 6,06 ± 3,62 in the A+i30 group (P: 0.002). This result shows us, mean ulcer area is statistically significantly lower in the a+i15 group and the a+i30 group than in the indomethacin group. And also in the A+i30 group, the ulcer area was lower than in the a+i15 group. In terms of necrosis, hemorrhage and erosion scores, indomethacin group was higher on average score than a+i15 and a+i30 groups, but this difference was not statistically significant. When assessed in terms of GSH, the level of GSH in the control group was found to be statistically significantly higher than the indo, lan and indo+lan groups (p: 0.027). Although the decrease in GSH levels was limited in the andrographolide groups, the positive effect was not statistically significant. We could not demonstrate the positive effect of andrographolide between groups in terms of CAT, SOD, GPX and MDA. Conclusion: The positive effect of andrographolide on the prevention of macroscopic ulcer formation and histopathologically significant reduction in inflammatory response suggest that it could be used as a gastroprotective agent in the future.