İgnimbirit taş ocağı atıklarından ısıl işlem yoluyla elde edilen yapay taşların fiziksel ve mekanik özellikleri
Physical and mechanical properties of artificial stones obtained through heat treatment from i̇gni̇mbi̇ri̇t stone waste
- Tez No: 523548
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BİLGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: İgnimbirit, taş ocağı atıkları, yapay taş, termal analiz, Ignimbirit, stone quarry waste, artificial stone, thermal analysis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Kapadokya bölgesi formasyonunu oluşturan Kızılkaya ignimbiriti çok geniş bir alanda yayılım göstermekte ve geçmişten günümüze kadar yapı taşı olarak kullanılmaktadır. Halen işletilen ocaklarda ise ignimbiritin bünyesel özelliklerinden dolayı depolanamaz miktarda atıklar oluşmaktadır. Bu çalışma, taş ocaklarında oluşan atıklara çözüm üretmek ve endüstriye kazandırılmak amacı ile yapılmıştır. Taş ocağı atığı öğütülmek sureti ile farklı oranlarda alçı ile karıştırılarak numuneler üretilmiş, 900-1200 oC aralığında ısıl işlem uygulanarak üretilen numunelerin fiziksel ve mekanik özellikleri belirlenmiştir. En önemli teknolojik özelliklerinden biri olan tek eksenli basınç gerilme değerleri 7,50-36,62 MPa aralığında bulunmuştur. Elde edilen ürünün ekonomik, fiziksel ve mekanik özelliklerine göre optimum karışım % 15 alçı katkılı ve 1100 oC'de kürlenen örneklerden elde edilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre ocak taşına nazaran, ürünün teknolojik yönden daha üstün değerlere sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma ile çevre kirliliği oluşturan ve çözülmesi gereken bir sorun olarak duran atıklar, endüstriye kazandırılarak yapı sektöründe kullanılabilecek inovatif bir ürüne dönüştürülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Kızılkaya ignimbirty forming the Cappadocia region formation is spreading over a very wide area and is used as building stone from the past to the present day. In the quarries that are still in operation, waste is generated in an amount that can not be stored due to the inherent characteristics of ignimbrite. This study was carried out with the aim of producing solutions to the wastes formed in stone quarries and getting them to the industry. Stone quarry waste is milled and mixed with gypsum at different rates to produce samples. The physical and mechanical properties of the produced samples are determined by heat treatment at 900-1200 oC. One of the most important technological features, the uniaxial compressive stress values are found in the range of 7,50-36,62 MPa. According to economic, physical and mechanical properties of the obtained product, the optimum mixture was obtained from samples cured in 15% plastered and 1100 oC. According to the results obtained without working, it is determined that the product has superior values compared to the quarry stone. With this work, wastes which constitute environmental pollution and which are a problem to be solved have been converted into an innovative product which can be used by the industry and used in the building sector.