İsmail Konevî Efendi'nin Hâşiye 'Ale'l-mukaddimâti'l-erba' adlı eserinin tahkik ve tahlili
Critical edition and analysis of Hâshiyah 'Alâ al-muqadimât al-arba' by Ismail Qonawī Efendi
- Tez No: 523619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ YARGI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hüsn-kubh, dört mukaddime, insan fiilleri, Konevî, Sadruşşerî'a, Husn-qubh, Four Premise, human acts, Qonawī, Sadr al-Sharī'ah
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Hüsn-kubh, Kelâm ve Usūl-i Fıkhın ortak meselelerindendir. İslâm fırkalarının birçok konudaki görüşleri, bu meselede durdukları yere göre şekillenmektedir. Bundan dolayı hüsn-kubh meselesi oldukça çetin nazarî tartışmalara konu olmuştur. Sadruşşerî'a'nın Tavzīh adlı eserinin hüsn-kubh ile ilgili bölümü, bu konudaki en özgün teliflerdendir. Bu çalışma, İsmail Konevî Efendi'nin Tavzīh'teki bu bölüm üzerine kaleme aldığı Hâşiye 'ale'l-mukaddimâti'l-erba' isimli risalenin tahkik ve tahlilini konu edinmektedir.
Özet (Çeviri)
Husn-qubh is one of the common issues between Kalām and Usūl al-Fiqh. Islamic sects' views in many topics shape in association with their positions on husn-qubh. Therefore, this issue witnesses to comprehensive theoretical discussions. Husn-qubh chapter in al-Tawdīh by Sadr al-Sharī'ah is one of the most authentic writings about this issue. This study examines critical edition and analysis of Ismā'īl Qonawī Efendi's Hāshiyah 'alā al-muqadimāt al-arba' what was written about husn-qubh chapter in al-Tawdīh by Sadr al-Sharī'ah.