İstanbul ili sendika üyesi kadın öğretmenlerin psikolojik yıldırı durumlarının incelenmesi
Investigation of the mobbing situations of female teachers who are union members in İstanbul
  1. Tez No: 523637
  2. Yazar: BERAT BÜLENT YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATAKAN ATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Yıldırı, Sendika, Kadın Öğretmen, Nitel Araştırma, Mobbing, Union, Female Teacher, Qualitative Research
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Örgütlerde çalışanlara yapılan her türlü sistematik baskı ve zorlama davranışı olarak değerlendirilebilecek olan psikolojik yıldırma; bireylerin hem ruhsal hem de fiziksel olarak büyük zararlar görmesine neden olmaktadır. Bu tez çalışmasında da İstanbul'daki sendika üyesi kadın öğretmenlerin psikolojik yıldırı durumları incelenmiştir. Bu kapsamda; 2006 ile 2014 yılları arasında psikolojik yıldırmaya maruz kalan İstanbul ilinde görev yapan sendika üyesi kadın öğretmenlerin sendikalarının hukuk bölümü temsilcilerine ilettikleri öyküler tek tek analiz edilmiştir. Çalışmada veri tabanında ulaşılan yirmi dava dilekçesi analiz edilmiş, dava dilekçelerinin ortak ve farklı öyküleri incelenmiş, yapılan mülakatlar değerlendirilmiştir. Araştırma gurubunda yer alan katılımcıların en çok maruz kaldıkları davranışların; yüksek sesle azarlanmak, sözlü tehditler almak, kararlarının sürekli sorgulanması, asılsız söylentilerin ortada dolaşması ve mali yük doğuracak zararlara sebep olunmasıdır. Sendika üyesi olmanın psikolojik yıldırı sürecinde kendilerini yalnız hissetmemesini sağladığı, sendikalı arkadaşlarından destek gördüğü, sendika hukuk bürolarının hukuksal destek verdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Mobbing which can be regarded as any kind of systematic pressure and coercion to employees in organizations, causes individuals to suffer from both psychological and physical harm. In this current study, mobbing situations of female teachers who are union members in İstanbul were investigated. To this end, the stories which were told to the representatives of the law departments of the unions by the female teachers subjected to mobbing between the years of 2006 and 2014 in İstanbul were analysed one by one. In this study, twenty lawsuit petitions in the database were analysed, common and different stories of the lawsuit petitions were investigated, and the interviews conducted were evaluated. The participants in the study were most frequently subjected to loud scolding, verbal threats, continuous questioning of their decisions, ill-founded rumours, and detriments causing financial burdens. The present study concluded that being a union member enabled the female teachers who were participated in this study and were subjected to mobbing not to feel lonely, to get support from the union friends, to receive legal support by the law offices of the union, and to benefit from being a member of the union in general.