The environmental impact assessment for Bastora dam
Bastora barajı için çevresel etki değerlendirmesi
- Tez No: 523647
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KARPUZCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevresel etki değerlendirmesi, barajlar, havza, ekoloji ve sosyal etki, rezervuar
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Barajlar nehir akışlarını düzenlemek ve kuru dönemlerde yeterli su teminini sağlamak için binlerce yıldır kullanılmaktadır. Gelecekte, nüfus artışı ve su tüketimi arttıkça, birçok kişi daha fazla baraja ihtiyaç olacağını düşünüyor. Bastora barajının ÇED çalışmasının ana hedefleri, baraj projesinin Ekolojiye ve halkın sosyo-ekonomik/sağlık durumuna potansiyel etkilerini belirlemek/değerlendirmektir. Çalışma, barajların çevresel etkilerini değerlendirmek için bol miktarda alan ve veri toplamadan oluşmaktadır. Bu çalışma, Bastora Deresinin tepe akışının bir bölümünü 200milyon.m 3 'lük bir akış depolama rezervuarı haline getirmiştir. Depolanan suyun temel amacı, ekinleri ve meyve ağaçlarını yetiştirmek için aşağı yukarı toplam arazinin 11,000 hektarından 4.000 hektarını sulamak olacaktır. Proje alanında, yeraltı suyu özellikle kırsal alanda tarım, çevre, sağlık, ev ve gelişme için önemli bir girdidir. Yeni bir araştırmaya göre, su ihtiyacının yaklaşık 60%'ı kentsel ve banliyö alanları boyunca dağılmış çok sayıda derin kuyu tarafından karşılanırken, Bu ihtiyacın 40%‟ı Büyük Zap Nehri'nden , Ifraz istasyonundan Erbil yakınlarındaki arıtma tesisine pompalanarak tedarik edilmektedir. FAO 2004'e göre, kuyu derinlikleri sadece yakın zamanda artmış ve en çok yeni kuyu 100 metreyi aşan bir derinliğe kadar inilmiştir. Şu anda Erbil ilçesinde 1.000'den fazla operasyonel derin kuyu bulunmayabilir. Kullanılabilir yeraltı suyu miktarının 2,5m3 /sn'yi aşmadığı sonucuna varılabilir. Proje alanının nüfusu yaklaşık 60.000 kişi olup, nüfus yoğunluğu km2 başına 450 kişidir. Yıllık ortalama yağış 260 mm ila 515 mm arasinda değişmektedir. Yaz aylarında ortalama yıllık sıcaklık 35oC'yi aşar ve kış aylarında 9 oC ile 15oC arasında değişir. Sonuç olarak, olumlu etkiler olumsuz etkilerden önemli ölçüde daha yüksektir ve bu barajın bu alanın gelişmekte olan bir parçası olduğu düşünülmektedir. Böylece, bu baraj üzerinde yeniden işlenmesi şiddetle tavsiye edilir.
Özet (Çeviri)
Dams have been used for thousands of years to regulate river flows and ensure adequate supply of water during dry periods. In the future, as population increase and water consumption rises, many people believe there will be a need for more dams. The main objectives of the EIA study of the Bastora dam was to assess/evaluate the potential impacts of the dam project (BDIP) on the ecology, and socio-economics/health status of the people. The study comprises plenty of field and data collection in order to evaluate environment impacts of dams. This study project has diverted part of the peak flow of the Bastora stream into a 200 million m3 capacity of stream storage reservoir. The main purpose of the stored water will be to irrigate 4,000 ha out of the 11,000 ha of the total land downstream to grow crops and fruit trees. In the study area, ground water is an essential input to agricultural, environmental, health, domestic and development, especially in the rural area. According to a new survey about 60% of water demand is met by numerous deep wells dispersed throughout the urban and suburban areas, while about 40 % is supplied from the Greater Zab River by pumping from Ifraz station to the treatment plant near Erbil. According to the FAO 2004 well depths have only recently increased and most new wells have been drilled to a depth exceeding 100 m. Currently, there may be no more than 1,000 operational deep wells in the entire district of Erbil. It may be concluded that the total amount of exploitable groundwater does not exceed 2.5 m3 /s. The population of the study area is about 60,000 people with a population density of about 450 / km 2 . The mean annual rainfall ranges from 260 mm to 515 mm. The mean annual temperature in the summer exceeds 35oC and in winter ranges from 9 oC to 15oC. In conclusion, the positive impacts are significantly higher than negative impacts and because this dam is considered a developing part of this area. Thus, reworking on this dam is highly recommended. Keywords Environmental impact assessment, dams, watershed, ecology and social impact, reservoir