XX. Asırda Kuveyt'te edebî ve kültürel faaliyetler
Literary and cultural activities of Kuwait in twentieth century
  1. Tez No: 523659
  2. Yazar: LEYLA YAKUPOĞLU BORAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kuveyt, Modern Edebiyat, Âl-i Sabâh, şiir, hikâye, roman, tiyatro, Kuwait, Modern Literature, Âl-i Sabâh, poetry, story, novel, theatre
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 399
Özet
Bu çalışmada 1961 yılında bağımsızlığını kazanmış olan Kuveyt Devleti'ndeki edebî ve kültürel hayat incelenecektir. Tezin ilk bölümünde Kuveyt'in tarih ve coğrafyası, petrolün keşfinin ardından ülkede yaşanan sosyal ve politik değişimler hakkında bilgi verilecektir. İkinci bölümde, edebî ve kültürel hayata yön veren faktörlerden olan basın-yayın faaliyetleri, ülkede ilk kurulan okullar, üniversiteler ve kütüphanelere dair birtakım malumatlar ile bu faktörlerin ülkenin kalkınmasındaki rolüne değinilecektir. Üçüncü bölümde; Kuveyt Devleti'nin modernleşme sürecinden bahsedilerek modern Kuveyt edebiyatı döneminde edebî türler ve bu edebî türler ile ilgili olarak Kuveyt'te şekillenen modern edebiyatın önemli temsilcileri ve eserleri hakkında bilgi verilecektir. Edebî türler; şiir, hikâye, roman ve tiyatro başlıkları altında ele alınacaktır. Dördüncü bölümde ise Kuveyt'teki kültürel hayatın gelişimine ve Kuveytli aydınların yetişmesine katkı sağlayan ilim adamları ve düşünürlerin hayatları ve eserlerinden bahsedilecektir. Tezde başta Arapça olmak üzere İngilizce ve Türkçe kaynaklar kullanılmıştır. Çeşitli üniversite ve kütüphanelerdeki literatür taranmış ve tezde ele alınan konular, ilgili eserlerden tespit edilerek dağınık haldeki bilgi ve çalışmalardan elde edilen malumat bir tertip üzere bir araya getirilmiştir. Bu çalışmayla, Kuveyt'in modernleşme süreciyle yeni bir merhaleye giren edebiyat ve sanat çevreleri, petrol öncesi döneme ait verilerle kıyaslanmak suretiyle incelenmiş olacaktır. Kaynaklar vasıtasıyla ulaşılabilen bilgiler ışığında, Kuveyt'in modern edebiyat süreci ele alınmış ve bu alandaki kazanımlarına işaret edilmiş, dolayısıyla Kuveyt edebiyatının yeri ve önemi hakkında derli toplu bir çalışma ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this work, it will be examined that the literary and cultural life in Kuwait which gained its independence in 1961. In the first part of the thesis, it will be informed about history and geography of Kuwait and the social and political changes in the country after the discovery of oil. In the second part, it will be mentioned about the publishing activities which direct the literary and cultural life, first schools that established in the country, some information about the universities and library and the role of these factors in the development of the country. In the third part, after making a mention about the modernization process in Kuwait, it will be discussed about the new literary genres in the period of modern Kuwait literature and the key pioneers of the literary genres and their works. The literary genres will be examined under the titles of poetry, story, novel and theatre. In the fourth part, it will be explained about lives and works of the scientists and philosophers who contributed to the development of cultural life in Kuwait and the growth of Kuwaiti intellectuals. In the thesis, English, Turkish and notably Arabic sources are used. The literature in various universities and libraries were searched and the topics which are discussed in the thesis were identified from the related studies and the information gathered from the scattered information and immethodical studies was put together in a scheme. Under favour of the thesis, the worlds of literature and art that take a new turn by Kuwait's modernization process have been examined by comparing with the information in the pre-oil period. In the light of the information available through sources, Kuwait's modern literary process has been dealt with and its achievements in this area have been pointed out. Therefore, it is tried to be reveal a concerted study about the place and importance of Kuwait literature.