Anadolu Selçuklu Dönemi taş işçiliği ve dokuma sanatı arasındaki ilişki
The relationship between Anatolian Seljuks Period stone work and weaving art
  1. Tez No: 523663
  2. Yazar: METİN ERBAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET LÜTFÜ KINDIĞILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu Mimarisi, El sanatları, El Dokumaları, Anatolian Architecture, Handicrafts, Hand Woven
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 511
Özet
Anadolu'da 1071'den 1308 yılına kadar hüküm sürmüş Türklerin bu coğrafyada tarihi, sosyal, kültürel ve ticari faaliyetlerinin etkisi günümüze kadar süre gelmiştir. Bu zaman aralığı içerisinde Anadolu Selçukluları ve Beylikleri bu topraklarda hüküm sürmüş ve birçok geleceğe ışık tutan ve örnek olan eserler bırakmışlardır. Bu eserler içerisinde cami, mescit, kervansaray, medrese, zaviye (tekke), hanikah, köşk ve dokumalar yer almaktadır. Bu çalışmada yer alan mimari eserlerin taş işçiliği ile dokumaları arasındaki ilişki incelenmiş; içerikleri, kullanım alanları ve yorumları ile ilgili kapsamlı bilgi vermek amaçlanmıştır. Çalışmanın verileri çağdaş kaynaklar, arşiv belgeleri, fotoğraf ve çizimlerle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The influence of the historical, social, cultural and commercial activities of the Turks who ruled from 1071 to 1308 in Anatolia has lasted until today. During this time period, the Anatolian Seljuks and Principalities ruled over these lands and left many works that shed light on the future. Among these works are mosque, prayer room, caravanserai, madrasa, Islamic monastery (dervish lodge), hanikah, pavilion and textiles. The relationship between the stone works and the weavings of the architectural works in this study was examined; the information about the content, usage areas and comments on the subject were given. The data of the work was supported by contemporary sources, archival documents, photographs and drawings.