Muhasebe hata ve hilelerinin önlenmesinde işletme yöneticilerinin sorumluluğu hakkında durum tespiti yapmaya ilişkin bir araştırma
An application on the making status determination about the responsibility of the business administrators to prevent of accounting errors and frauds
  1. Tez No: 523675
  2. Yazar: DERYA MADEN ENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYHAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme Yöneticiliği, Hata, Hile, Gerze/Sinop, Business Administration, Error, Fraud, Gerze / Sinop
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Muhasebe işlemlerinde yapılan hata ve hileler, önlem alınmadıkça finansal tablo bilgi kullanıcılarına ciddi kayıplar verdirebilir. Hata ve hile arasındaki temel fark irdelendiğinde hatalarda bilgisizlik, dikkatsizlik ve ihmal varken; hilede çıkar elde etmek amacıyla kasıt unsuru bulunmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı; muhasebe hata ve hilelerinin önlenmesinde işletme yöneticilerine ait demografik özelliklerin, farklılık gösterip göstermediği hakkında bir durum tespiti yapmaktır. Dolayısıyla bu konu ile ilgili Türkiye'de yapılmış ampirik ve teorik çalışmaların kısıtlı ve az sayıda olması, Sinop genelinde ise bu kapsamda yapılmış herhangi bir araştırmanın bulunmaması, çalışmayı özgün kılmaktadır. Sinop Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı olan, Sinop'un Gerze ilçesinde faaliyet gösteren 150 işletme içinden toplam 112 işletmeye, anket yöntemi ile bir araştırma yapılmıştır. Öncelikle anket formunda bulunan her bir yargı cümlesi için verilen cevapların frekansları, yüzdeleri ve ortalamaları açıklanmış ve bulguların kuramsal çerçeveyi desteklediği sonucuna ulaşılmıştır. Daha sonra işletme yöneticilerinin demografik özelliklerine göre muhasebe hataları, hileleri ve işletme yöneticilerinin sorumlulukları ile ilgili yargılar arasında anlamlı bir farlılık olup olmadığını belirlemek için hipotezler, Kruskal Wallis-H testi ile analiz edilmiştir. Çıkan sonuca göre işletme yöneticilerinin demografik özellikleri arasından sadece öğrenim durumu ile muhasebedeki hileler arasında anlamlı bir farklılık olduğu ve bu farklılığın sebebi ise; lisans öğrenimine sahip işletme yöneticilerinin muhasebe hileleri ile ilgili yargılara katılma düzeylerinin lise öğrenimine sahip işletme yöneticilerine göre daha yüksek olduğu, Mann Whitney U testi ile tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Errors and frauds made in accounting transactions can cause serious losses to users of financial statement information unless precautions are taken. When the main difference between error and frauds are considered, there are ignorance, carelessness and negligence in the mistakes; but in frauds there is an intentional element in order to obtain benefits. The main purpose of this study is; and to determine whether the demographics of business administrator differ in the prevention of accounting errors and frauds. Thus limited empirical and theoretical studies conducted in Turkey on this issue and have few, if any research on the general lack of Sinop made in this context, the study makes it unique. A total of 112 enterprises registered in the Sinop Chamber of Commerce and Industry, 150 enterprises operating in the province of Gerze in Sinop were surveyed by questionnaire. First, the frequencies, percentages, and averages of the answers given for each jurisdiction in the questionnaire were explained and the result supported by the theoretical framework of findings was reached. The hypotheses were then analyzed by the Kruskal Wallis-H test to determine if there were any significant differences between accounting judgments, deeds and managerial responsibilities and judgments regarding the demographics of business managers. According to the result, among the demographical characteristics of the business managers, there is a meaningful difference between the education status and the accounting folks, and because of this difference; Mann Whitney U test was used to find out that the level of participation of accounting executives in their jurisdictions with undergraduate education is higher than that of managers with high school education.