Muhasebede hata ve hilelerin önlenmesinde işletme yöneticilerinin sorumluluğunun tespitine yönelik bir araştırma
An investigation on the determination of businees managers' responsibilities far preventing the accounting erros and frauds
- Tez No: 381191
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hata, Hile, İşletme Yöneticiliği, Mistake, Trick (Fraud), Business Management
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Günümüz işletme dünyasında meydana gelen muhasebede hata ve hile skandalları başta işletme dünyası olmak üzere birçok kesme zarar vermektedir. Oluşan zararlar da muhasebe ve yönetici mesleğine olan güvenin azalmasına neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de muhasebede hata ve hilelerin tespiti ve önlenmesinde işletme yöneticilerinin sorumluluğunun belirlenmesidir. Yapılan araştırma bulgularının hem litaratüre hem de işletme yöneticilerinin çalışmalarına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Bu amaca ulaşmak için ise Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı ve bu ilde faaliyet gösteren işletme yöneticilerine yönelik ankete dayalı bir araştırma yapılmıştır. Elde edilen veriler t testi ve tek yönlü varyans testi aracılığı ile analiz edilmiştir. Anketin sonuçlarının değerlendirilmesi ile muhasebe hataları, muhasebe hileleri ve muhasebede hata ve hilelerin önlenmesinde işletme yöneticilerinin sorumlulukları ile ilgili ortaya çıkan sonuçlar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
The accounting errors and fraud scandals occurring in today's business world, have negative effects on many parts, mainly business world. The losses bazed on these, cause confidence reduction to the occounting profession and managers. In this context, the aim of this study is to determine accounting errors and frauds, togetter whit the role of business managers in preventing these erros and faunds. According to this purpose, a survey-bazed investigation is performed containing business managers working in the corporation located in Mersin and registered Mersin Chamber of Commerce and Industry. The data is analyzed following t and ANOVA procodures. Finally the study prevents the results about accounting errors, acconting tricks together whith the responsibilities of business managers for preventing the errors and thicks in accounting.