Soyutlama sürecinde geometrik formlarla büst soyutlamaları
Bust abstraction with geometric forms in abstraction process
  1. Tez No: 523678
  2. Yazar: AHMET İŞÇİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMETTİN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Kübizm, Soyutlama, Heykel, Cubism, Abstraction, Sculpture
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Soyutlama Sürecinde Geometrik Formlarla Büst Soyutlamaları ismi ile ele alınan bu çalışmada, heykel sanatında geometrik formlarla büst soyutlama kavramı esas alınarak, ilk çağlardan itibaren heykel sanatında kullanılan malzeme, kullanım biçimi ve anlatılmak istenen içeriğin ışığında plastik kaygıların gelişimi ve değişiminin görsel örneklerle açıklanması amaçlanmıştır. Sosyal alanlarda da Radikal değişikliklerin olduğu bu zaman dilimlerinde, gerçek kimliğini arayan modern heykelin Kübizm sanat akımıyla birlikte değişimine paralel olarak geometrik soyutlama kavramının gelişim süreci de yansıtılmaktadır. Sanat eserinde meydana gelen bu devrimin tanımlanması soyutlama olarak adlandırılır. Soyutlamanın tarihsel süreçteki başlangıcı irdelenirken primitif ve modern dönem sanatının soyutlama anlayışına sanat felsefesinin getirdiği tanımlamalarla birlikte dikkat çekilmektedir. İlkel çağın sanatçısı, var olan nesneyi görme ve çözümleme eyleminde, mutlak bir soyut anlatımla değil nesnenin ve figürün sembolik anlamlarını biçime dönüştürerek eylemini gerçekleştirir. Modern sanatçı ise, sanatsal soyutlamayı, geometrik formlarla öze ulaştırır. Öze ulaşma sürecinde sanatçı tarafından imgelere yeni anlamlar yüklenir, geçmişteki anlamları ile harmanlanıp, düşünsel ve sanatsal olarak yeniden ortaya konur. Resim ve heykel sanatında soyutlama ve Kübizm akımı ile meydana gelen devrimsel nitelikte olan değişikliklerin sanatçıya nasıl yansıdığı ve buna bağlı olarak soyutlama ve geometrik soyutlamanın ortaya çıkış sebepleri incelenmeye çalışılmıştır. Geometrik soyutlamaya kaynaklık eden sanatçılar ve konuyla ilgili eserleri; konunun incelenme aşamalarında tek tek ele alınarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study titled“Bust Abstract with Geometric Forms in Abstraction Process”based on the concept of abstraction of bust with geometric forms in sculpture art, is to explain the changes and developments in plastic concerns with visual examples in the light of the issue in which the materials used in the art of sculpture, the usage style and the content that is targeted to mention from the earliest times. The social sciences are also reflected in the process of development of the concept of geometric abstraction parallel to the change of Cubism art movement in this period when radical changes are found in social areas. The definition of this revolution in the work of art is called abstraction. While examining the beginning of abstraction in the historical process, the attention is drawn to the abstraction of primitive and modern art with the definitions of art philosophy. In the act of seeing and analyzing the existing object, the artist of primitive age performs his action by transforming the symbolic meanings of object and figure, not by an absolute abstract expression. Modern artist brings artistic abstraction to the essence with geometric forms. In the process of reaching the essence, the artist imbues new meanings with images, which are blended with their meanings in the past and re-emerged intellectual and artistic. In the art of painting and sculpture, abstraction and the changes in the revolutionary nature that have taken place with the movement of Cubism have been tried to be examined how the reflection of the abstract and geometric abstraction is reflected to the artist. The artists who are the origin of the geometric abstract and their works related to the subject are evaluated by considering them individually during the examination stages.