Muhasebe meslek mensuplarının muhasebe-kültür değerleri: Kars-Ardahan-Iğdır illerinde uygulama
Accounting-culture values of accounting professionals: An application in Kars-Ardahan-Igdir
  1. Tez No: 523677
  2. Yazar: KÜBRA HÜRYURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN KARABAYIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Muhasebe, Kültürel Boyutlar, Muhasebe Kültürü, Muhasebe-Kültür Değerleri, SMMM, Accounting, Cultural Dimensions, Accounting Culture, Accounting-Culture Values, CPA
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Muhasebe meslek mensuplarını ve muhasebe uygulamalarını etkileyen önemli unsurlardan biri kültürdür. Ülkelerin muhasebe sistemleri, toplumların kültür faktörlerinden de etkilenerek zaman içerisinde değişime uğramaktadır. Dolayısıyla muhasebe alanında yapılan ulusal ve uluslararası tüm düzenlemelerin kültürel boyutları ile birlikte ele alınması gerekmektedir. Bu çalışmada amaç, Kars Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler (SMMM) Odası'na bağlı olarak faaliyette bulunan meslek mensuplarının kültür ve muhasebe değerleri bakımından tutumlarının hangi boyutta olduğunu incelemektir. Bu amaç çerçevesinde geliştirilmiş olan bir değerlendirme anketi ile konu hakkında veriler toplanmıştır. Araştırma örneklemini Kars, Ardahan, Iğdır illerinde serbest olarak faaliyette bulunan muhasebe meslek mensupları oluşturmaktadır. Bu kapsamda; Kars, Ardahan ve Iğdır illerinde faaliyet gösteren 75 SMMM'ye, muhasebe uygulamalarında ortaya çıkan farklılıkların kültürel değerler ile ilgili boyutunu belirlemek amacıyla anket uygulaması yapılmış ve sonuçlar analiz edilmiştir. Araştırmada, belirlenen amaçlar doğrultusunda oluşturulan araştırma soruları eşleştirilmiş t-testi ve tek ve çift yönlü ANOVA ile test edilmiştir. Ayrıca, farklılık değişkenleri mevcut durum ve ideal durum testleri ile değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, meslek mensuplarının kültürel faktörlerin etkisiyle muhasebe kültür değerlerinden tutuculuk, tekdüzecilik, statükoculuk ve gizlilik boyutlarını benimsedikleri ve topluluk olarak çekingen davrandıkları tespit edilmiş ve çözüm önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most important factors affecting accounting professionals and accounting practices is culture. Countries' accounting systems are changing over time, being influenced by the cultural factors of their communities. Therefore, all national and international regulations in accounting should be considered together with their cultural dimensions. The purpose of this study is to examine the extent of the attitudes of accounting professionals operating in connection with the Chamber of Certified Public Accountants of Kars, in terms of cultural and accounting values. An evaluation questionnaire was developed for this purpose and data was collected. Research sample constitutes professionals operating in Kars, Ardahan and Iğdır provinces. In this context, 75 certified public accountants (CPA) were surveyed in order to determine the dimensions of differences in accounting practices related to cultural values and the results were analyzed. In the study, research questions which were formed in accordance with the determined purpose were tested with paired t-test and one-way and two-way ANOVA tests. In addition, variance variables were assessed using current state and ideal state tests. According to the results obtained from the research, accounting professionals seem to have adopted conservatism, monotony, status quoism and confidentiality dimensions of accounting-culture values and behave quite timid as a community. Finally, relevant suggestions were made for future research.