Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların göç süreçleri, mekansal etkileri ve yerli halkla uyumları: Ayvacık örneği
The Syrian refugees' migration process, spatial effecets and adaptation to local people in Turkey: Ayvacık sample
  1. Tez No: 523709
  2. Yazar: KERİM TAŞKIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELVER ÖZÖZEN KAHRAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Uluslararası göç, Suriyeli sığınmacılar, Ayvacık, Migration, International migration, Syrian irregular migrants, Ayvacık
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Ayvacık; asıl ekonomisi tarıma dayalı, Türkiye'nin batı sınırında ve Yunanistan Midilli adasına yakın konumda olan küçük bir ilçedir. 2011'de Suriye'de yaşanan iç savaş sonrasında Türkiye'ye göç eden Suriyeliler Midilli adasına düzensiz göçler gerçekleştirmek için Ayvacık ilçesini göç güzergâhı olarak kullanmaya çalışmışlardır. GİGM verilerine göre 32.136 nüfuslu Ayvacık ilçesine 2015 yılında 64,579, 2016 yılında 14,837, 2017 yılının Kasım ayına kadar ise 2,293 düzensiz göçmen gelmiştir. Son zamanlarda Türkiye Cumhuriyeti'nin ve AB'nin sınırlarda aldığı tedbirler sonucu düzensiz geçişler durma noktasına gelmiştir. Bu durumla Ayvacık ilçesinde ikamet eden Suriyeli sığınmacıların sayısı artmaya başlamıştır. Ayvacık ilçesindeki Suriyelilerin göç deneyimleri, demografik özellikleri, gelecek beklentileri, yerli halkla ve mekânsal uyum süreçleri belirlenmiştir. Verileri oluşturacak örneklemlere ulaşmak için Kartopu Örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Derinlemesine mülakat görüşmeleri sonuçları için SPSS 15 paket programı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda Suriyelilerin Ayvacık ilçesine göç etmeden önce ilçe hakkında fazla bilgilerinin olmadığına ve tanıdıklarının Ayvacık ilçesinden memnuniyetleri sonucu tavsiyeyle geldikleri belirlenmiştir. Suriyeli sığınmacıların memnuniyetlerinin asıl sebebi Ayvacık ilçesinin kendilerine karşı büyük şehirlere göre daha hoşgörülü olması ve çalışma ücretlerinin yüksek olmasına bağladıkları görülmüştür. Ayvacık ilçesindeki Suriyeli sığınmacıların çoğunluğu ilçeye tamamen yerleşmeyi isterken, şartlar oluşturduklarında aile veya akraba üyelerini de ikamet etmek için Ayvacık ilçesine getirmeye devam etmektedirler. Büyük şehirlerdeki tepki ve kötü muamelelerden kaçan Suriyeliler ilçede fazla dikkat çekmek istemezken, iş ve alışveriş dışında yerli halkla gerekmedikçe temas kurmaktan çekindikleri görülmüştür. Sadece kendi aralarında yaşanan komşuluk ilişkileri ilçede kendi mahallelerini oluşturmaya başlatmıştır.
Özet (Çeviri)
Ayvacık, whose principal economy is depended on agriculture, is a small district which is located on the western border of Turkey and close to the Lesbos Island. The Syrian irregular migrants who immigrated to Turkey as a result of the civil war which broke out in Syria in 2011 tried to use Ayvacık District as a migration route to carry out irregular migrations to the Lesbos Island. According to the data provided by GIGM (Immigration Authority of Turkey ), 64.579 migrants in 2015, 14.837 migrants in 2016 and 2.293 migrants by November 2017 came to Ayvacık District which has a population of 32.000. Recently, by means of the precautions on borders taken by Turkish Republic and European Union, these irregular migrations has come to a standstill. As a consequence, the number of Syrian irregular migrants dwelling in Ayvacık District has started to increase. Syrian irregular migrants' migration experiences, demographic features, future expectations, and their adaptation processes to the region and the local people were determined in this study. Snowball sampling technique was used to attain samples for collecting data. Besides the analysis attained at the end of the detailed interviews, SPSS 2015 package software was used. Consequently, it was determined that before coming to Ayvacık,the Syrian irregular migrants had not known much about the district and migrated on the recommendations of their acquaintances and their satisfaction with Ayvacık. According to the study, the Syrian migrants associated their satisfaction with that the local people of Ayvacık are more tolerant compared to bigger cities and that wages are higher. Whereas most of the Syrian migrants would like to settle in Ayvacık, they also continue on bringing their family members and relatives to dwell in Ayvacık when the circumstances allow. It was also seen that while the Syrian irregular migrants who run away from the reactions and maltreatment in the big cities do not want to draw attention, they beware to contact with the local people unless necessary except for business and shopping. As a result, the neighbourhood relations only between the each other has initiated a small ghettoization.