Ceza muhakemesinde yakalama tedbiri ve SEGBİS uygulaması
Capture measure in criminal procedure and SEGBIS practice
- Tez No: 523716
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kişi özgürlüğü, Yakalama emri, Sevk tutuklaması, Hakim önüne çıkarılma, SEGBİS, Freedom of person, Warrant of arrest, Predispatch detention, Bringing to trial, SEGBİS
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Özgürlük insanlığın onurudur ve onu sınırlayan her şey hukuka uygun olmadıkça insan haklarına ve insanlık onuruna aykırıdır. Özgürlüğü kısıtlayan pek çok durumdan biri olan yakalama tedbiri de bu anlamda düşünüldüğü sürece bir koruma tedbiri olabilir. Aksi halde fiili durumdan öteye geçemez. Ceza Muhakemesi Kanununda yer alan yakalama tedbirinin uygulanma şartları, yakalama yapmaya yetkili olanlar, kişinin en kısa sürede hakim güvencesine kavuşturulması ve haksız yakalamadan kaynaklanan tazminat sorumluluğu ile yakın zamana kadar uygulanan sevk tutuklaması kurumunun insan hakları açısından meydana getirdiği mahzurlara çalışmamızda yer verilmiştir. Ceza Muhakemesi Kanununun yürürlüğe girmesi sonucu yargılama sistemine dahil edilen“Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS)”yöntemi ile sorgu ve bu yöntemin yakalama tedbiri bakımından uygulanmasına değinilmiştir. Ayrıca sevk tutuklaması yerine düzenlenen SEGBİS usulü ile hakim önüne çıkarılmanın kişi özgürlüğüne katkıları ve savunma hakkı bakımından beraberinde getirdiği tartışmalar uygulama usulü dikkate alınarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Freedom is the honor of mankind, and everything that limits freedom is contrary to human rights and human dignity, unless it is legal. Capture measure, which is one of the many situations that restrict freedom, when it is thought in this sense, can be protection measure. Otherwise, it can not go beyond the actual situation. Implementation conditions of the capture measure in the Code of Criminal Procedure Code, people who authorized to arrest , being united the person to judicial process as soon as possible, the compensation liability arising from the unfair arrest and osbtacle which predispatch detention that had been applied until quite recently originate in terms of human rights are included in our study. Interrogation with the SEGBİS method that applied to the judicial system with the enforcement of the Code of Criminal Procedure, and the application of this method in terms of the catching measure have been mentioned. In addition, it is explained by taking into the method of application, bringing to trial with the SEGBİS procedure that coordinated instead of predispatch detention which contribute the freedom of person and the discussions that brought about in freedom of defense.