Millî Kütüphane 06 MİL YZ A 9110 numaralı şiir mecmuasının 'mecmuaların sistematik tasnifi projesi'ne (MESTAP) göre tasnifi
The classification text of YZ A 9110 numbered poem journal in the National Library of Turkey according to the project systematic classification of mecmua's (MESTAP)
  1. Tez No: 523732
  2. Yazar: MEHMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP POYRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Edebiyatı, Mecmua, Milli Kütüphane, MESTAP, Alevi-Bektaşi Geleneği, Classical Turkish Literature, Poem Journal, National Library, MESTAP, Alevi-Bektashi Tradition
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 264
Özet
Şiir mecmuaları Türk edebiyat tarihine ve ürünlerine ışık tutan önemli kaynaklarımız arasındadır. Bu eserlerde birçok farklı dönemden şaire ve onların şiirlerine ulaşılabilmektedir. Bunların yanında şiir mecmualarında çeşitli dualara, ilaç tariflerine, faydalı bilgilere, farklı olaylarla ilgili tarihlere, mektuplara vb. rastlamak mümkündür. Ülkemizde bulunan yazma eser kütüphanelerinde yer alan eserler arasında şiir mecmuaları sayı olarak üst sıralarda yer almaktadır. Bugüne kadar belirli sayıda şiir mecmuası araştırmacılar tarafından gün yüzüne çıkarılmıştır. Ancak bundan daha fazlası kütüphanelerde araştırmacıları beklemektedir. Şiir mecmuaları üzerinde yapılan çalışmalar kadar bu çalışmaları bir çatı altında toplayabilmek de önemlidir. ''Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi (MESTAP)'' bu doğrultuda atılmış önemli bir adımdır. Bizim çalışmamıza konu olan eser Milli Kütüphane'de 06 Yz A 9110 numarada bulunan ''Mecmû'a-i Eş'âr ve Fevâ'id'' adlı bir şiir mecmuasıdır. Çalışmamızda şiir mecmuasının MESTAP projesine göre tasnifi ve transkriptli çeviri metni yer alacaktır. Böylelikle bir şiir mecmuası daha gün yüzüne çıkarılmış olacaktır. Mecmuada yer alan şairlerin neredeyse tamamı Alevi-Bektaşi edebiyatı geleneğinden gelen isimlerdir. Mecmua'da 16.yy ile 19. yy arasında yaşamış 40 şairin 81 adet şiiri mevcuttur. Bu şairler arasında bilinen şairlerin yanında hayatı ve kimliği meçhul şairler de bulunmaktadır. Edebiyatımız, onu oluşturan unsurlardan ayrı düşünülemez. Bu unsurlara yönelik yapılacak her çalışma edebiyatımız hakkında daha fazla bilgi edinmemize ve bu bilgileri gelecek nesillere aktarmamıza vesile olacaktır.
Özet (Çeviri)
Poetry journals are among the essential sources which clarify the history and works of Turkish literature. It is possible to find information about many poets and their poems. In addition to this, it is possible to encounter various prayers, prescriptions, useful information, dates of important events and letters. Poetry journals are high in number among the other works at the manuscript libraries of Turkey. A certain number of poetry journals have been found by researchers. At libraries there are many more poetry journals waiting for the researchers. The mecmuas in this study we prepared inside of The Project Systematic Classification of Mecmua's (MESTAP) are poem collections in capacity of colleetanea. The work which is mentioned in our study is a poetry journal named“Mecmua-i Eşar ve Fevaid”and placed in the number 06 Mil Yz A 9110 at National Library. Almost all the poets who are in this journal are from the tradition of Alevi Bektashi literature. In this journal there are 81 poems which were written by 40 poets lived between 16th and 19th centuries. Among these poets there are some whose life and identity are unknown. Our literature can not be seperaded from the elements that comprise it. Each study which is conducted about these elements will give much more information and thanks to this, the information will be handed down the next generation.