Mevlevi kaynaklarında Türk algısı
Turkish perception in Mevlevi source
- Tez No: 523839
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ALİCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mevlânâ, Türklerin Güzellik Ve Karakteristik Özellikleri, Türk Büyüklerine İlişkin Bazı Örnekler, Mevlânâ, Beauty And Characteristic Features Of Turks, Some Examples About Turkish Elders
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmada daha çok tasavvufi bilgiler içeren Mevlânâ ve Mevlânâ hakkında yazılmış kaynaklardan yararlanılarak Türklerin güzellik ve karakteristik özellikleri ile ilgili, Türk büyüklerine ilişkin bazı örnekler kaynaklara dayanılarak ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Mevlevi kaynaklarında Türklerin güzellikleri ve karakteristik özellikleri ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Yüz, saç, göz gibi fiziki özelliklerinin yanı sıra savaşçı özellikleri ve diğer özellikleri kaynaklar taranarak ortaya çıkarılmıştır. Mevlânâ'nın Türk büyükleri ile olan ilişkileri ve bu ilişkilerle ilgili örneklerde Alaeddin Keykubad, İzzeddin Keykavus, Gıyaseddin Keyhüsrev, Rükneddin Kılıçarslan ve diğer önemli Türk büyükleri ilgili bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca, Anadolu içinde ve dışında yer alan yerlerin olumlu-olumsuz özelliklerine de değinilmiştir. Mevlevi kaynakları tasavvufi açıdan önemli olmasına rağmen bu kaynaklarda Türklük ile ilgili bilgiler incelenmiş ve Türklerin güzellik, karakteristik özellikleri açıklanarak, Türk büyüklerine ilişkin örneklere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, some samples related to the beauty and characteristic features of the Turks have been examined in detail by using the sources written about Mevlânâ and Mevlânâ which contain more mystical information. The beauties and characteristic features of the Turks in Mevlevi sources are explained in detail. Physical features such as face, hair, eyes, as well as warrior features and other features have been revealed by scanning sources. Mevlana's relations with the Turkish elders and examples related to these relations included information about Alaeddin Keykubad, İzzeddin Keykavus, Gıyaseddin Keyhüsrev, Rükneddin Kilicarslan and other important Turkish elders. In addition, positive and negative features of places inside and outside of Anatolia are also mentioned. Although Mevlevi sources are important from the point of view of mysticism, information about Turkishness is examined in these sources and examples of Turkish elders are explained by explaining the beauty and characteristic features of Turks.