Horasan ilçesindeki halk inanışlarının dinler tarihi açısından değerlendirilmesi
The evaluation of incorporeal folk cults in Horasan province and its round in terms of history of religions
- Tez No: 523850
- Danışmanlar: DOÇ. EMİNE ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Halk Bilimi (Folklor), Religion, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Horasan, folk beliefs, birth, marriage, death, visit
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Halk inanışları, dünyanın her yerinde ilkel ve modern olarak ifade edilmiştir. Yani toplumların ilkelliği ve modernliği o toplumun inanç ve kültürleriyle yakından ilişkilendirilmiştir. Tabi bu durumda objektif olmak mümkün değildir. Çünkü inanışlar görecelidir. Bizim için kutsal olan bir şey dünyanın başka bir yerinde kutsal olmayabilir. Hatta bir ülkenin bölgeleri, aynı bölgenin farklı yöreleri arasında da değişik halk inanışları mevcuttur. Buradan hareketle Horasan ilçesi ve çevresindeki halk inanışlarının karakteristik özelliklerinin tespit edilmesi ve bu inanışların buralarda yaşayan insanlar üzerindeki etkilerinin incelenmesi ve Dinler Tarihi açısından değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Çalışmamızın giriş bölümünde Horasan'ın tarihi, coğrafi, ekonomik ve kültürel yapısı hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümünde hayatın çeşitli safhalarında (doğum, evlenme ve ölüm) olan inanışlar ve uygulamalar anlatılmıştır. İkinci bölümünde ise Horasan'da ve köylerinde bulunan ziyaret yerleri ve türbeler ile ilgili uygulamalar incelenmiş ve konuyla ilgili resimler eklerde verilmiştir. Üçüncü bölümünde de çeşitli konularla ilgili inanışlar, efsaneler ve uygulamalar tespit edilerek kaleme alınmıştır. Değerlendirme ve sonuç kısmında ise genel değerlendirme yapılıp, Dinler Tarihi açısından değerlendirme yapılarak çeşitli sonuçlara varılmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Horasan, halk inanışları, doğum evlenme, ölüm, ziyaret.
Özet (Çeviri)
Public beliefs have been expressed all over the world as primitive and modern. In other words, the primitivity and modernity of society are closely associated to the beliefs and cultures of that society. Of course, it is not possible to be objective in this situation. Because beliefs are relative. Something which is sacred to us may not be sacred somewhere else in the world. In fact, there are also different people beliefs in the regions of one country and in different territories of the same region. From this point of view, it is important to determine the characteristics of the public beliefs in the Horasan county and in its surroundings, to examine the effects of these beliefs on the people living there and to evaluate them in terms of the History of Religions. In the first chapter of our study, information about the historical, geographical, economic and cultural structure of Horasan has been given. In the second chapter of our study, beliefs and practices are explained which are in the various aspects of life (birth, marriage and death). In the third chapter of our study, practices related to the places of visit and tombs in Horasan and in villages of Horasan are examined and pictures related to the topic were added.The fourth chapter of our study is written after determining the beliefs, legends and practices about various subjects. In the evaluation and conclusion chapter of our study, general evaluation was made, and also evaluation was made in terms of the History of Religions and various conclusions were drawn about the subject.