Atatürk Dönemi Zonguldak (1923-1938)
Atatürk Period Zonguldak (1923-1938)
  1. Tez No: 523857
  2. Yazar: TUĞBA DAŞKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Zonguldak, Atatürk Dönemi, Taşkömürü, Tunalı Hilmi Bey, Fransa, Zonguldak, the era of Atatürk, coal, Tunalı Hilmi Bey, France
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
19. yüzyılda taş kömürünün ortaya çıkarılmasıyla Zonguldak bölgede farklı bir önem kazandı. 1829'da bulunan taş kömürü 1848'de işlenmeye başlandı. 19. Yüzyılda yabancı şirketler taşkömürü üretimi yapmak için bölgeye akın etti. Fransızlar 1919'da yabancı şirketlerin haklarını korumak bahanesiyle Zonguldak ve Kdz. Ereğli'yi işgal etti. İşgaller 1920 yılı Haziran ayında Müdafaa-i Hukuk Cemiyetlerinin karşı koymasıyla son buldu. Zonguldak, 1 Nisan 1924'te Cumhuriyet'in ilk ili olma özelliğini kazandı. Yani yeni rejimin il statüsü verdiği yer Zonguldak'tı. Atatürk döneminde bölgeye sanayi ve kalkınma alanında yatırımlar yapıldı. Zonguldak ve çevresi ekonomik, sosyal ve kültürel alanda gelişme kaydetti. Türkiye'nin önemli sanayi ve maden şehirleri arasına giren şehrin nüfusu da düzenli şekilde artış kaydetti. Bütün bunlara bağlı olarak eğitim alanında da bir değişim yaşandı. Türkiye Cumhuriyeti'nin madencilik alanında maden mühendisi yetiştiren ilk yüksekokulu Yüksek Maadin ve Sanayi Mühendis Mekteb-i Alisi/Zonguldak Yüksek Maden Mühendisi Mektebi açıldı. Ayrıca maden işçileri için Amele Birliği hastanesi kuruldu. Atatürk döneminde Zonguldak 1923 yılında dört, 1927, 1931'de altı, 1935'de ise bu sayı artarak sekiz milletvekili çıkardı.
Özet (Çeviri)
In the 19th century, together with the appearance of coal, Zonguldak earned a different importance in the region. The coal which had been found in 1829, was processed 1848. In the 19th century foreign companies rushed to region for the production of coal. France occupied Zonguldak and Kdz. Ereğli with the excuse of protection of the rights of foreign companies. Occupations came to an end with the reaction of resistance communions in June, 1920. Zonguldak has earned the feature of being the first province of the Republic on 1 st of April, 1920. The new regime gave the statue of province firstly to Zonguldak. There was a lot of investment about industry in the era of Atatürk. Zonguldak and it's surroundings had developed in economic, social and cultural fields. The city has become one of the most developed mining and industry cities of Turkey and population has increased regularly. According to these developments another development happened in the field of education. Turkısh Republic's first mining vocational high school Yüksek Maadin ve Sanayi Mühendis Mekteb-i Alisi/Zonguldak Yüksek Maden Mühendisi Mektebi was opened. Moreover, for mining workers hospital of Amele Birliği was established. İn the era of Atatürk, Zonguldak gave four parliament members in 1923, gave six in 1927, 1931, but in 1935 gave eight parliament members.