Gürbulak Sınır Kapısı ve bölgesel etkileri hakkında bir ekonomik coğrafya araştırması
An economic geographical study about Gürbulak Border-Gate and regional impacts
  1. Tez No: 524040
  2. Yazar: MUSTAFA ALAGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ZEYDİN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Sınır ticareti, Gürbulak Gümrük Müdürlüğü, ithalat, ihracat, kaçakçılık, Border Trade, Gürbulak Customs Gate, Import, Export, Smuggling
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
ÖZET Yazar : Mustafa ALAGÖZ Üniversite : YÜZÜNCÜYIL Anabilim Dalı : Coğrafya Ana Bilim Dalı Bilim Dalı : Beşeri ve Ekonomik Coğrafya Tezin Niteliği : Yüksek Lisans Sayfa Sayısı : XV+270 Mezuniyet Tarihi : Tez Danışmanı : Doç. Dr. M. Zeydin YILDIZ GÜRBULAK SINIR KAPISI VE BÖLGESEL ETKİLERİ HAKKINDA BİR EKONOMİK COĞRAFYA ARAŞTIRMASI Türkiye'de gümrük kapıları ve dış ticari faaliyetleri kısaca ele alınarak; dış ticaretle ilgili temel kavramlar ve kuruluşlar, Türkiye'de dış ticaretin tarihsel süreç içindeki gelişimi, Türkiye'de dış ticaretin ülkelere göre dağılımı, Türkiye'de serbest bölgeler, GB üyeliği ve AB adaylığının Türkiye'nin dış ticaretindeki etkileri şeklindeki başlıklar altında kısaca tahlil edildiği tezin ilk bölümünde, Türkiye ve dış ticaret konularına kısaca yer verilerek tezin ana konusuna hazırlık yapılmıştır. Tezin aslını oluşturan ikinci bölümünde ise, Doğubayazıt'ın sosyo-ekonomik özellikleri ile tarihsel süreçteki gelişimi özetle ele alınmış, sınır kaçakçılığı ve sınır kavramlarının olgusal önemleri ve toplum üzerindeki etkileri incelenmiştir. Türkiye-İran ilişkilerinin geçmişten günümüze tarihsel gelişimi yanında, Gürbulak Gümrük Kapısı'nda dış ticaret ve gümrükleme faaliyetleri, dış ticaretin yıllara ve ülkelere göre dağılışı, araç ve yolcu geçişleri, kapıda kaçakçılık ile mücadele faaliyetleri incelenmiştir. Gürbulak Sınır Kapısı'na olan bakış açısı irdelenmiştir. Bununla beraber kapının başlıca bürokratik, altyapı, personel, güvenlik, ulaşım gibi sorunları yerinde yapılan görüşmeler vasıtasıyla ele alınmıştır. Sınır ticareti ve sorunları detaylıca incelenerek kapının yerel, bölgesel ve ülkesel etkileri, bölgede yapılan görüşmelerle desteklenerek detaylı incelenmiştir. Sonuç kısmında ise Gürbulak Gümrük Kapısı ile ilgili varılan kanaate, çeşitli tespitlere ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ÖZET Written : Mustafa ALAGÖZ University : YÜZÜNCÜYIL Department : Department of Geography Field : Human and Economic Geography Master degree : Master Total number of pages: XV+270 Date of graduation : Thesis advisor : Doç. Dr. M. Zeydin YILDIZ ABSTRACT Preparation has been made for the main point of the thesis by mentioning shortly Turkey and Foreign trade topics in the first part of the thesis in which under such headings as the basic concepts and institutes related to foreign trade, the development of the foreign trade in Turkey in the historical process, the distribution of foreign trade in Turkey with regards to countries, free trade areas in Turkey, the effects of Customs Union and European Union candidateship of Turkey are examined shortly by shortly covering the customs gate and foreign trade facilities. And in the second part which forms the main thesis, socioeconomic features and the development in the historical process have been studied as a summary, smuggling and factual importance of border concepts and their effects have been studied. Besides its historical development of Turkey Iran relations, foreign trade and customs facilities at Gürbulak Customs Gate, the distribution of foreign trade over years and countries the passages of vehicles and travelers, at the border struggle facilities against the smuggling facilities have been studied. Together with general view into Gürbulak Customs Gate, the gate's main problems such as bureaucratic, infrastructure, personnel, safety, have been studied through negotiations. By examining the border trade and the problems in detail, the local, regional and national effects of the gate have been studied being supported by negotiations made in the region. And in the conclusion part, the general opinion about Gürbulak Customs Gate, various determinations and suggestions have been made.