Gürbulak Sınır Kapısının Ağrı ili üzerindeki sosyo-ekonomik etkileri
Pain on the border provinces of Gürbulak that socio-economic impact
- Tez No: 446002
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEKİP YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ağrı İli, Sınır Ticareti, Gürbulak Sınır Kapısı, Ağrı Province, Border Trade, Gürbulak Border Trade
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Sınır ticareti, komşu iki ülke arasında özel anlaşmalara göre yapılan ve her iki ülkenin de sınıra yakın bölgelerini kapsamına alan bir ticaret türüdür. Sınır ticareti ile bölge ekonomisine canlılık getirilmesi, bölge insanının refah seviyesinin yükseltilmesi, mal kaçakçılığının azaltılması ve istihdamın artırılması ve göçün önlenmesi amaçlanmaktadır. Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğusunda bulunan diğer sınır illerinde olduğu gibi, iklim, yer şekilleri, toprak gibi doğal unsurlar ile ulaşım gibi beşeri açıdan olumsuz unsurlara sahip olması nedeniyle kişi başına düşen gelir açısından ülke ortalamasının altında bulunan Ağrı ili için alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması için sınır ticareti oldukça önemlidir. Ağrı ilinde Gürbulak Sınır Kapısı ve Sarısu Sınır Ticaret Merkezinden gerçekleştirilen sınır ticaretinden beklenen faydaların sağlanabilmesi için sınır ticareti kapsamındaki ürün yelpazesinin geliştirilmesi ve kota miktarlarının arttırılması sağlanmalı ayrıca ticari faaliyet sırasında karşılaşılan fiziki altyapı ve ulaşım sorunlarının çözülmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Border trade is a type of trade between two neighboring countries in accordance with private agreements and involves nearby regions of both countries. The purpose of border trade is to revive region's economy, to increase people's welfare in region, to decrease trafficking of goods and to increase employment and prevent migration. As it is the case in the other border provinces in the East and Southeast of Turkey, the border trade creates an alternative source of incomes and therefore it has a significant role for Ağrı province, individual earnings of which is below Turkey average due to having adverse factors in terms of humane geography such as climate, geographical formations, earth and other natural factors. The range of products within the border needs to be enhanced to be able to meet the profit expectations from the border trade in Ağrı Gürbulak Border Gate and Sarısu Border Trade Center and the quota amounts needs to be increased, also the physical infrastructure and transportation problems encountered during trade activities needs to be solved.