Atatürk Kitaplığı Belediye Yazmaları O. E. YZ 0119 numarada kayıtlı bir şiir mecmuası (Transkripsiyonlu metin-inceleme)
A poetry journal reistered in number O.E. yz 0119 in Atatürk Library Bel. YZ (Transcriptional text-examination)
- Tez No: 524061
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMZA KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmua, Şiir Mecmuası, Tasavvuf, Kıta, MESTAP, Journal, poetry journal, sufism, guatrain, MESTAP
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 399
Özet
Mecmualar, Türk edebiyatı araştırmalarına kaynaklık eden önemli malzemelerdendir. Mecmualar sayesinde divanlarda bulunmayan şiirlere ulaşmak mümkündür. Mecmualar aynı zamanda o dönemde yaşamış şairlerin şiir beğenisini ve o dönemin kültürel özelliklerini yansıtması bakımından da oldukça önemlidir. Mecmuaların bu kültürel birikiminden yansıyan özellikleri ve şairlerin şiir bahrinde vücut bulan şiirlerini tespit etmek amacıyla tez konumuzu“Atatürk Kitaplığı Belediye Yazmaları O.E. YZ 0119 Numarada Kayıtlı Bir Şiir Mecmuası (Transkripsiyonlu Metin-İnceleme)”şeklinde belirledik. Tespit ettiğimiz bu mecmua, tasavvufun temeli olan tek varlığa, mutlak güzelliğe ulaşma çabasını aksettiren şiirlerle dolu bir mecmuadır. XIII. yüzyıl ile XIX. yüzyıl arasında yaşamış şairlerin şiirlerini ihtiva eden 59 varaklık bu mecmua, toplam 267 şiirden meydana gelmektedir. Mecmuada 42 şaire ait 266 şiir ve kime ait olduğu belli olmayan“Kıta”başlıklı bir şiir bulunmaktadır. Çalışmamız, giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızda mecmua kavramı ve mecmuanın önemi hakkında bilgi verilmiş ayrıca MESTAP'tan yararlanılarak tezimizdeki veriler tablolaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Journals are important materials which are used as a source for the researches in Turkish literature. By means of journals, it is possible to reach poems which are not induded in divans. At the same time, journals are important since they represent cultural properties and artistic taste of the poets of its era. In order to identify the properties reffected from the cultural background of these journals, live determined the statement of this thesis as“ A Poetry Journal Registered in Number O.E. YZ 0119 in Atatürk Library Bel. YZ. (Transcriptional Text-Examination). The journal identified consists of poems which reflect the effort of reaching the absolute beauty which is basis of sufism, sole existance. This journal includes poems belonging to poets which lived between the 13th and 19th century and consists of 59 papers and 267 poems. In this journal, there are 266 poems belonging to 42 poets and there is a poem titled as ”Kıta" (guatrain) of an unknown poet. Our study consists of an introduction and other 2 sections, In this study, there is information about the journal and its importance and also, datum which come from the thesis tabulated by benefiting from MESTAP.