Turistlerin sorumlu turizm algıları üzerine bir araştırma: Fethiye örneği
A research on responsible tourism perceptions of tourists: Sample of Fethiye
  1. Tez No: 524069
  2. Yazar: TÜLAY HACIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ÇELİK YETİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sorumlu Turizm, Algılanan Değer, Tur Deneyimi, Turistik Ürün Tatmini, Turistik Ürün Sadakati, Çevreye Karşı Sorumlu Davranış, Fethiye, Responsible Tourism, Perceived Value, Tour Experience, Touristic Product Satisfaction, Touristic Product Loyalty, Environmentally Responsible Behavior, Fethiye
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Sürdürülebilir turizm yıllar içinde önem kazanarak yeni kavramların ortaya çıkışına basamak hazırlamaktadır. Sorumlu turizm, sürdürülebilir turizmin bir kolu olarak öne sürülmekte ve turizmi yönetme şekillerinden biri olduğu düşünülmektedir. Araştırma kapsamında sorumlu turizm; ziyaret edilen destinasyonun doğal kaynaklarından en verimli şekilde faydalanırken, doğal çevreye, flora ve faunaya zarar vermeden turizmin kendini en iyi biçimde yönetme şeklidir. Araştırma, sorumlu turizm modelinin Fethiye destinasyonunu ziyaret eden turistler üzerinde uygulanabilirliğini test etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Likya Yolu Türkiye'nin en uzun yürüyüş parkurlarından biri olması sebebiyle Fethiye destinasyonu seçilmiş olup, hedef kitle olarak bu destinasyonda doğa yürüyüşleri ve benzeri aktivitelerde bulunan yerli ve yabancı turistler belirlenmiştir. Sorumlu turizm aktivitelerine katılanların sayısının belirlenememesinden dolayı kartopu örnekleme yöntemi kullanılmış olup, örneklem büyüklüğü olarak 384 katılımcıya ulaşmak amaçlanmıştır. Ankette yer alan ölçeklerin güvenilirliğini test etmek amacıyla 144 kişinin katılımıyla pilot çalışma gerçekleştirilmiştir. Güvenilirliği kabul edilen çalışmanın ardından ana çalışma sonucunda 86 yabancı uyruklu ve 302 yerli turist olmakla beraber, 102 yüz yüze ve 286 online anket ile toplam 388 veri elde edilmiştir. Araştırmanın analizinde SPSS 22 programı kullanılarak; normallik testi, güvenilirlik analizi kapsamında faktör analizi ile varyans değerleri verilmiştir. Devamında betimleyici istatistikler, ANOVA, korelasyon ve regresyon analizleri ile bulgular elde edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre,“algılanan değer, tur deneyimi, turistik ürün tatmini, turistik ürün sadakati ve çevreye karşı sorumlu davranış”değişkenleri arasında anlamlı ve pozitif yönde etkileşim olduğu gözlemlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Sustainable tourism is gaining importance within the years and preparing steps for the emergence of new concepts. Responsible tourism is considered to be one of the forms of tourism management and is being promoted as a branch of sustainable tourism. Responsible tourism within the scope of the research: the best way is manage oneself of tourism while benefiting from the natural resources of the visited destination in the most efficient way without damaging the natural environment, to flora and fauna. The research was conducted to test the feasibility of the responsible tourism model on tourists who are visiting Fethiye destination. Because Lycian Way is one of the longest hiking trails in Turkey, so the Fethiye destination has been selected and as a target group foreign and domestic tourists who are hiking and doing similar activities in this destination it has been identified. The snowball sampling method was used because the number of those who participated in the responsible tourism activities could not be determined and it was aimed to reach 384 participants determining the sample size. A pilot study was conducted with 144 participants to test the reliability of the scales included in the questionnaire. As a result of the main study, 86 foreign nationals and 302 domestic tourists, 102 face-to-face and 286 online surveys totaled 388 survey data was obtained. In the analysis of the study, using SPSS 22 program; normality test was performed and variance values were given by factor analysis within reliability analysis. After that the findings were obtained by analyzing descriptive statistics, ANOVA, correlation and regression analysis. According to the findings of the research, it is observed that there is a meaningful and positive interaction between“perceived value, tour experience, touristic product satisfaction, touristic product loyalty and environmentally responsible behavior”variables.