Bir yurttaş gazeteciliği örneği olarak blog haberciliği
Blog journalism as an example of citizen journalsim
  1. Tez No: 524070
  2. Yazar: ALİ ELDİVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU TURANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Citizen Journalism, Blogs, Journalism, New Media, News Blogs
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bilişim teknolojilerinin günümüzde büyük bir ilerleme kaydetmesi beraberinde yaşamın bütün alanlarında da değişimleri getirmiştir. Bu değişimden hiç şüphesiz en fazla gazetecilik mesleği etkilenmiştir. Medya aracılığıyla topluma ulaşan enformasyonda çeşitlilik yaşanmasının yanı sıra bu çeşitliliğin ortamı da değişmiştir. Geleneksel medyanın yerini yeni medyaya bırakması, yeni medyanın da kendi içinde olanakları doğrultusunda değişmesi günümüz internet mecrasının en gözde platformlarından olan blogların ortaya çıkmasını sağlamıştır. Yerli ve yabancı haber bloglarının analiz edildiği bu çalışmada web tabanlı bilgi paylaşım ağı olan blogların nasıl bir haber paylaşım sitesi haline geldiği ve bu şekli ile diğer medya organlarından ayrıldığına ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bloglar İlk ortaya çıktığı 1991 yılında çok fazla tanınmamış olsa da weblog adıyla 1997 yılından itibaren tanınmaya başlanmış ve her geçen gün popülerliğini arttırmıştır. Bloglar normal internet sitesinden farklı olarak yazarının ismini taşıyan ve bireysel özelliklerinin ön planda olduğu bir platformdur. Günümüzde hem medya profesyonelleri hem de sıradan kullanıcıların çok ilgi gösterdiği ve okuyucu sayıları her geçen gün artan bloglar, kısa sürede internet haber siteleri kadar okuyucuya ulaşır hale gelmiştir. Kişisel haber blogları gerek haber profesyonellerin yapmış olduğu gerekse haber yayını yapan kuruluşlardan aldığı haberler (kaynak göstererek) ile hedef kitlesini ve içerik çeşitliliğini arttırmıştır. Bloglarla birlikte internet haber sitelerinde yer almayan ve sesini duyurmaya fırsat bulamayan sıradan vatandaşlar da haber üretimi konusunda etkili hale gelmiş ve içerik üreterek sesini duyurmaya başlamıştır. Blogların işlevsel bir araç haline gelmesi yurttaş gazeteciliğinin de bir başka platformda daha adını duyurmasını sağlamıştır. Çalışmada yerli ve yabancı olmak üzere toplam on tane blog incelenmiş ve bu blogların son üç aylık periyotta yayınladıkları haberler analize tabi tutulmuştur. Blogların yarısının yerli yarısının yabancı olması yabancı bloggerların haber yayınlama oranının oldukça fazla olması çalışmanın üç ay ile sınırlı tutulmasında etkili olmuştur. Anahtar Kelime: Yurttaş Gazeteciliği, Bloglar, Habercilik, Yeni Medya, Haber Blogları
Özet (Çeviri)
Today a major advance in information technology has brought with it changes in all areas of life. No doubt influenced by this change is the greatest profession of journalism. The living environment of diversity in the information society through the media, as well as reaching this diversity has also changed. Leaving the place of traditional media to the new media, new media has provided in their facilities in line with the change in today's Internet media emergence of one of the most popular blog platforms. Domestic and foreign news are analyzed blogs in this study how one of the blogs that sharing network web-based information news-sharing site has become and has tried to reveal that differ from other media with this shape. Blogs first appeared as much in 1991 began to be recognized even though the weblog name recognition since 1997 and has increased its popularity with each passing day. Blogs named after the writer as different from a normal web site and is a platform that is at the forefront of individual properties. Today both media professionals as well as ordinary users and readers showed much interest in increasing the number of blogs every day, it has become in a short time until the reader reaches the internet news sites. Personal news blog news that should be done by professionals as well as news reports received from broadcasting organizations (showing sources) and increased the target audience and content diversity. Unable to find opportunities to make a sound to take place in the internet news sites and blogs with ordinary citizens have become effective in producing news content and began producing a voice. To become an operational tool of citizen journalism blogs also have provided another platform to announce more names. The study examined a total of ten blocks, including foreign and domestic news and blogs they publish the last three-month period were subjected to analysis. The foreign prescriptions of the domestic half of the half of the blog is pretty much the ratio of foreign bloggers post news has been effective in keeping the work is limited to three months.