Turizm sektörünün bölgesel kalkınma üzerine etkisi: Giresun örneği
Impact on the regional devolopment of the tourism sector: The case of Giresun
- Tez No: 524095
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVAL MUTLU ÇAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bölgesel Kalkınma, Giresun, Turizm Varlıkları, Yerel Ekonomik Gelişme, Turizm sektörü, Regional Development, Giresun, Tourism Assets, Local Economic Growth, Tourism Sector
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bölgesel kalkınma, küresel bir konu olup, bir bölgenin ekonomik ve toplumsal potansiyellerinin harekete geçirilmesi ile o bölgenin refah seviyesinde artış meydana gelmesidir. Turizm ise bir bölgenin doğal, tarihi ve kültürel varlıklarının kullanılmasını sağlayan ve doğrudan insanlarla gerçekleştirilen emek yoğun bir sektör olması özellikleri ve sahip olduğu potansiyelleri ile bölgelerin kalkınmasında önemli bir politika aracı olarak görülmektedir. Turizm sektörünün bölgesel kalkınma ve bölgelerdeki turizm kaynaklı değerlerin etkin kullanılması konusunda büyük bir yeri ve önemi vardır. Bu çalışmada Giresun'daki turizm değerlerinin varlığı ve bu değerlerin bölge kalkınmasına nasıl etki ettiği araştırılmıştır. Bu bağlamda Giresun'da bulunan otel yöneticilerinin sektöre dair görüşlerini belirlemek amacıyla 37 otel yöneticisine anket uygulanmıştır. Yöneticiler Giresun'un kalkınmasında turizm sektörünün etkin ve önemli bir paya sahip olduğunu fakat ildeki alt yapı ve üst yapı eksikliği nedeniyle turizmin, ilin kalkınmasında öncü sektör olmadığını belirtmişlerdir. Buna ilave olarak turizm sektörünün en büyük etkisinin istihdam üzerine olduğunu ve yapılacak olan yeni yatırımlar, reklam ve tanıtım faaliyetleri ve teşvikler ile ilde turizmin gelişeceğini ve bölgesel kalkınmaya etkisinin artacağını savunmuşlardır. Bu çalışmanın temel amacı turizmin bölgesel ekonomik kalkınmaya olan etkilerini tespit etmek ve Giresun'un ekonomik kalkınmasında turizmin önemini ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
Regional development is an increasingly global issue, and the fact that the activation of region's economic and social potentials has led to an increase in the level of welfare. Tourism is an important policy tool in the development of the regions to allow the use of natural, historical and cultural assets of a region and directly performed with people as a labor intensive sector. Tourism sector has a great importance in the effective use of tourism-related values in regional development. In this study, it was investigated the presence of tourism values in Giresun and how these values affect regional development. In this context, 37 hotel managers were surveyed to determine their opinions about this sector in Giresun. The managers stated that the tourism sector has an effective and important share in the development of Giresun, but tourism is not the leading sector due to the lack of infrastructure and superstructure in this city. In addition, they argued that the biggest impact of the tourism sector is on employment and that the new investments, advertising and promotional activities and incentives will develop tourism in this city and increase the effect on regional development. The main purpose of this study is to determine the effects of tourism on regional economic development and to reveal the importance of tourism in the economic development of Giresun.