Sivil toplum perspektifinde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarının yardım faaliyetleri: Biga örneği
Social welfare and solidarity foubdnations' welfare activities under civil society perspective: Biga case
  1. Tez No: 524094
  2. Yazar: NERMİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Sivil Toplum Kuruluşu, Sosyal Yardım, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıf, Civil Society, NGO, Social Assistance, Social Assistance and Solidarity Foundations, Foundation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
İnsanlar yaratılışları, dini inançları, toplumsal yapılanmaları gereği, muhtaç olanlara yardım etme eğilimindedir. Önceleri insanlar, muhtaç olanlara bireysel yardımda bulunmuşlardır. Bireysel yardımlaşma zamanla kurumsal yardımlaşmaya dönüşmüş ve sosyal yardımlaşma ve dayanışma kurumları ortaya çıkmıştır. Medeniyetler geliştikçe, sivil toplum bilinci oluşmuş ve sivil toplum kuruşları kurulmaya başlamıştır. Çalışmada sosyal yardım faaliyetlerini daha iyi anlamak, sosyal politika aracı olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarının (SYD Vakfı) yoksullukla savaşımdaki rollerini inceleyerek bu savaşımdaki etkinliğini ve yerini sorgulamak amaçlanmıştır. Toplumumuzun sosyal yardım ve dayanışma için oluşturduğu kurumların en önemli örneklerinden biri; devlet düzenlemesi ile her il ve ilçede kurulan SYD Vakıflarıdır. Günümüzde toplumun ekonomik ve sosyal açıdan dezavantajlı kesiminde bulunan yoksul ve muhtaç durumdaki vatandaşlara SYD Vakıfları aracılığıyla sosyal yardımlar ve proje destekleri sağlanmaktadır. SYD Vakıfları, hedef kitlesini oluşturan muhtaç ve yoksulluk içindeki vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanmasında önemli görevler üstlenmektedir. Ancak bu yardımların yoksul kesimin sadece asgari düzeyde ihtiyaçlarının karşılanmasına dönük bir işlevi olmakla birlikte toplamda çok büyük oranda bir kamu kaynağı bu vakıflar aracılığı ile dağıtılmaktadır. Çalışmada SYD Vakıfları aracılığıyla yürütülmekte olan sosyal yardım ve proje desteklerinin çeşitliliği, vakıf politikalarının verimliliğinin ve etki alanının artırılması için neler yapılması gerektiği, uygulamanın aksayan yönleri, bir örneklem olarak Biga SYD Vakfının faaliyetlerinin incelenmesi sonucu elde edilen veriler de dikkate alınarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Sosyal devlet ilkesi gereği yapılması ön görülen sosyal politikaların, bir kamu işinin, hukuksal olarak özel tüzel bir düzenleme ile yapılanmış olan SYD Vakıfları aracılığı ile yaptırılmasının sakıncaları değerlendirilmiştir. Sonuç olarak; bir çok kesim tarafından kamu kurumu olarak kabul edilen ama hukuksal düzenlemede özel tüzel kişiliğe haiz olan SYD Vakıfları ile ilgili kamusal bir düzenlemenin daha uygun olacağı yönünde görüşlerin doğruluğu desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Based on their natures, religious beliefs, social structures, people tend to help. Prior times, people have provided individual assistance to those in need. As civilization developed, civil society awareness formed and Non-Governmental Organizations (NGO's) started to be established. Individual assistance gradually turned into institutional assistance and institutions of social assistance and solidarity emerged. In this study, it was aimed to investigate the effectiveness and the place of this struggle in order to better understand the social assistance activities and to examine the role of Social Assistance and Solidarity Foundations as social policy instruments in the struggle with poverty. One of the most important examples of the institutions that our society has established for social assistance and solidarity are Social Welfare and Solidarity (SWS) foundations that are established in each province and district by state regulations. Social assistance and project support are provided to the poor and needy citizens in the most disadvantaged part of society in economic and social terms through SWSFoundations. SWS Foundations undertake important tasks in meeting the needs of needy and poverty-stricken citizens. However, a total of very large public resources are distributed through these foundations, with these benefits serving only to meet the minimum needs of the poor citizens. In this study, social assistance and project support of SWS's are tried to be evaluated in terms of success and effectiveness, what needs to be done to increase the efficiency and impact of foundation policies, and what is wrong with the implementation, considering also the data obtained from fieldwork. Also the problems of running the social policies duty of state's through SWS foundations that are structured by a legal regulations are evaluated. As a result; the idea that SWS foundations shall be regulated by public regulations instead of their current private structuresis more appropriate.