Cumhuriyetten bu yana Türk resim sanatındaki kadın temalı resimlerin tekstil, moda ve plastik değerler açısından incelenmesi
Examination of Turkish paintings of woman themed painting since the Republic of Turkey in terms of textile, fashion and plastic values
  1. Tez No: 524127
  2. Yazar: ARZU KEÇECİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLCAN BAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Moda, Kadın, Resim, Plastik Değerler, Tekstil, Art, Fashion, Women, Painting, Plastic Values, Textile
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Çalışmanın ana temasını“Cumhuriyetten Bu Yana Türk Resim Sanatındaki Kadın Temalı Resimlerin Tekstil, Moda ve Plastik Değerler Açısından İncelenmesi”oluşturmuştur. Cumhuriyetten günümüze Türk Kadın Modasının, Türk Resim Sanatı tarihine büyük etkisi olmuştur. Resimlerinde kadını konu alan sanatçıların tabloları incelenerek elde edilen veriler doğrultusunda sonuçlar çalışmaya aktarılmıştır. Resim Sanatı ve Moda Endüstrisinin tarih boyunca birbirleri içindeki yansımaları ve oluşturulan kaynaklar ele alındığı bu çalışmada; dönemsel Türk Kadın Modası, kumaş baskı ve desenleri, dokuma sanatı, renk tercihleri, Türk Kadın Modasındaki gelişmelerin karşılaştırılması, Türk Resim Sanatındaki kadın modeller, yöresel ve bölgesel etkiler, sosyo-ekonomik düzey, sanatçı üslup ve özellikleri, resimler oluşturulurken kullanılan, tasarım öğeleri, kompozisyon, ilişkili oldukları sanat akımları, resim konuları karşılaştırılmalı olarak ele alınmıştır. Sonuç olarak; incelenen ilk dönem resimlerinde Osmanlı hanedanından ve üst düzey kişiler konu olarak ele alınmıştır. Bu kişilerin modayı takip eden kesimden olduğu görülmektedir. Daha sonra ki dönemlerde, Cumhuriyetin ilan edilmesiyle kadının sosyal hayata dâhil olması, hak ve özgürlüklerin genişlemesi ile birlikte dünya modasını her kesimden kişiler takip etmeye başlamıştır. Yakın geçmişte ise kadınlar dünya modasını yakından takip etmiş ve dönemlerin birbirine uygun şekilde ilerlediği ve hemen hemen aynı izleri taşıdığı tespit edilmiştir. Resimleri plastik değerler açısından incelediğimizde, sanatçıların içinde bulunduğu zaman, duygu ve düşünce, farklı kültür ve coğrafya ile birlikte sanatçının bulunduğu konumdaki geleneksel değerler eserler üzerinde etkili olmuştur. Bunlarla beraber sanatçıların, esinlendikleri sanat akımları ile birlikte kendi üslup anlayışları da eserler üzerinde etkisini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The main theme of the research is“Examination Of Turkish Paintings Of Woman Themed Painting Since The Republic Of Turkey İn Terms Of Textile, Fashion And Plastic Values”. From the repuplic to today Turkish Women's Fashion of has been a big influence on Turkish Painting Art History. The tables of the artists who took the subject of women in their paintings were analyzed and the results were transferred to the study in the direction of the data obtained. In this study, which the painting art and fashion industry's historical reflections and created resources are discussed; periodical Turkish women's fashion, fabric prints and patterns, weaving arts, color preferences, comparison of developments in Turkish women's fashion, women's models in Turkish art, endemic and regional effects, socio-economic level, artist style and characteristics, composition, related art movements, picture subjects are discussed. As a result; the Ottoman dynasty and the people who are from the high class were discussed as the subject in the first period painting which were examined. It is seen that these people belong to society which follow the fashion. In the following periods, with the declaration of the Republic, women from all walks of life started to follow the world fashion with the inclusion of social life and the expansion of rights and freedoms. In the recent past, women have followed the world fashion closely, and it has been found that the periods progressed in accordance with each other and carried almost the same traces. When we examine paintings in terms of plastic values, traditional values in the position of the artist with, emotion and thoughts, different cultures and geography together with the artists were influential on the works when they were included in the artists. Along with these, the art movements inspired by the artists and their own style perceptions have also influenced the works.