Kalp ve damar cerrahisi hastalarında internal juguler venden takılan santral venöz kateter komplikasyonlarının değerlendirilmesi
Evaluation of complications of central venous catheter mounted internal juguler vein in heart and vasculer surgery patient
- Tez No: 524132
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET MALTEPE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Santral venöz kateterizasyon, komplikasyon, internal juguler ven, anestezi, açık kalp cerrahisi, Central venous catheterizastion, complication, internal juguler vein, anesthesia, open heart surgery
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Santral venöz kateterizasyon açık kalp cerrahisi geçiren hastaların anestezi yönetiminde hasta izlemi, kan ürünleri ve sıvı replasmanı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Ancak her invaziv girişimde olduğu gibi santral venöz kateterizasyon sırasında oluşabilecek komplikasyonlar mevcuttur. Komplikasyon oranının en aza indirilebilmesi için oluşabilecek komplikasyonların ve komplikasyon gelişimi üzerinde etkili faktörlerin önceden bilinmesi önemlidir. Bu çalışma santral venöz kateterizasyonun komlikasyonlarını ve komplikasyon gelişimine neden olabilecek risk faktörlerini belirlemeyi amaçlamıştır. Materyal ve Metot: Bu retrospektif çalışma Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Girişimsel Olmayan Araştırmalar Etik Kurulu izni alındıktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Ekim 2015 ile Mart 2017 tarihleri arasında açık kalp cerrahisi geçiren hastaların verileri incelenerek yapılmıştır. Hastaların demografik verileri, geçirdikleri operasyonun özellikleri, kateterizasyon sırasında gelişen ponksiyon ilişkili komplikasyonlar, kılavuz tel ilişkili komplikasyonlar ve kateter ilişkili komplikasyonlar incelenmiştir. Bulgular: Çalışmada incelenen 404 hastanın 82'sinde (%20,3) komplikasyon geliştiği görüldü. Gelişen komplikasyonlar; hematom gelişmesi (%12,1), arter ponksiyonu (%6,9), pnomotoraks (%0,24), kateter tıkanması (%4), kateter malpozisyonu (%3,2) ve kateter enfeksiyonu (%2,2) olarak tespit edildi. Vücut kitle indeksi, ponksiyon sayısı, kateterin takıldığı taraf (sağ/sol), hastada tiroid hastalığının ve hipertansiyon bulunması, kemoterapi, radyoterapi öyküsünün bulunması komplikasyon gelişiminde etkili olan faktörler olarak saptandı. Tartışma ve Sonuç: Açık kalp cerrahisi geçiren hastalar genel popülasyona göre yüksek riskli, heparinize edilen, postoperatif dönemde uzun süreli mekanik ventilasyon ihtiyacı olan hasta grubu olmasına rağmen komplikasyon oranları literatürdeki verilerle benzer olarak bulunmuştur. Hastaların iyi monitörize edilmiş olması ve optimal derinlik için belirli bir formüle uyulması komplikasyon oranını azaltabilecek faktörler olarak görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: Central venous catheterization is an important approach for patient follow up and fluid, blood and blood products replacement in anesthesia management of patients who have undergone open heart surgery. However, as with any invasive procedure, there are complications that may occur during central venous catheterization. It is important to know the complications that may occur in order to decrease the complication rate and the factors that are effective on complication development. This study aimed to determine the complications of central venous catheterization and the risk factors that could lead to the development of complications. Materials and Methods: This retrospective study was carried out by examining the data of the patients who underwent open heart surgery between October 2015 and March 2017 at Dokuz Eylül University Medical Faculty Hospital after obtaining permission from Ethics Committee for Noninvasive Research of Dokuz Eylul University Faculty of Medicine. Demographic data of the patients, characteristics of the operation they underwent, poncture related complications during catheterization, guidewire related complications and catheter related complications were examined. Results: Of the 404 patients examined in the study, 82 (20.3%) developed complications. The complications were detected as; hematoma development (12.1%), arterial puncture (6.9%), pneumothorax (0.24%), catheter obstruction (4%), catheter malposition (3.2%) and catheter infection (%2,2). Body mass index, number of percutaneus puncture, the side of catheterization,thyroid disease and hypertension, chemotherapy and radiotherapy history were found to be effective factors in the development of complications. Discussion and Conclusion: Although the patients who underwent open heart surgery had a high risk, heparinized, postoperative long term need for mechanical ventilation compared to the general population, the complication rates in our study were found to be similar to data in the literature. It has been determined that well-monitored patients and compliance with a certain form for optimal depth may be due to complication rate reduction.