Türkiye'nin enerji ihtiyacı ve bu ihtiyacın giderilmesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi
Turkey's energy requirements and the importance of renewable energy sources to eliminate this need
  1. Tez No: 524138
  2. Yazar: AYVAZ BARTİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERKAN TOKUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Fosil Enerji Kaynakları, Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Energy, Fossil Energy Resources Renewable Energy Resources
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yenilenebilir enerji, tüm dünyada ülkelerin enerji ihtiyacını yerli olan kaynaklarla karşılayarak dışa olan bağımlılığını azaltmakta, kaynakları çeşitlendirerek sürdürülebilir enerji kullanımının sağlanması ve tüketilen enerjinin çevreye olan zararlarının en aza indirilmesi konusunda oldukça önemli bir yere sahiptir. Bugün dünya genelinde fosil yakıtlara bağımlılık yüksek düzeyde olmasına karşın yıllar itibari ile yenilenebilir enerji kullanımı artmaktadır. Türkiye fosil kaynaklar bakımından fakir bir ülkedir ve bu nedenle bu kaynaklarda dışa bağımlıdır. Son zamanlarda Türkiye'de yenilenebilir enerji alanında önemli gelişmeler yaşanmıştır. Türkiye bulunduğu coğrafi konum itibarı ile yenilenebilir enerji alanında önemli bir noktada yer almaktadır. Özellikle hidroelektrik, jeotermal, rüzgar ve güneş enerjisi potansiyelleri ile AB ülkelerine göre daha önemli konuma sahiptir. Fakat Türkiye'de bu kaynaklardan yararlanma yüksek maliyetler nedeni ile düşük seviyelerdedir. Türkiye 2023 hedefleri bağlamında yenilenebilir mevcut enerji kaynaklarının potansiyelini değerlendirmeye öncelik vermektedir. Bu çalışmada Türkiye'de mevcut fosil kaynaklarının üretim ve tüketim oranları verilmiştir. Fosil kaynaklarda üretimin tüketimi karşılamada yetersiz kaldığı, bu bağlamda bu olumsuzluğun giderilmesinde yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi üzerinde durulmuştur. Türkiye'nin mevcut yenilenebilir enerji potansiyeli oranları verilerek enerji ihtiyacının ne kadarının bu kaynaklardan sağlanabileceği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Renewable energy has an important place in the world to meet the energy needs of the countries with indigenous resources, to reduce the dependency on the outsiders, to diversity the resources and to achieve sustainable energy usage and to minimize the harm to the environment of the consumed energy. Today, dependency on fossil fuels in the world is at a high level, but renewable energy use is increasing by the years. Turkey is a poor country in terms of fossil fuel resources and is therefore dependent on these external sources. Recently there have been significant developments in the field of renewable energy in Turkey. İts geographical position which flows in a Turkey landmarks found in renewable energy. Especially with hydroelectric, geothermal, wind and solar energy potentials, it has a more important position than EU countries. But the exploitation of these resources at low levels due to high costs in Turkey. Turkey gives priority objectives in the context of 2023 to assess the potential of renewable energy sources available. In this study it is given the current rates of production and consumption of fossil resources in Turkey. In this context, it is emphasized the importance of renewable energy resources in eliminating this immortality. Turkey's energy needs by giving much of the available renewable energy potential rate are highlighted can be provided from these sources.