Öğretim elemanlarının yükseköğretimde uluslararasılaşmaya yönelik algılarının belirlenmesi
Determination of perceptions of teaching staff on internationalization in higher education
- Tez No: 524137
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TAŞDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Uluslararasılaşma, Yükseköğretim, Eğitimde Uluslararasılaşma, Yükseköğretimde Uluslararasılaşma, Globalization, Internationalization, High Education, İnternationalization in Education
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, öğretim elemanlarının yükseköğretimde Uluslararasılaşmaya yönelik algılarının belirlenmesidir. Araştırmanın evrenini Kafkas Üniversitesi, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi'nde göre yapan 1923 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise 325 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Öğretim Elemanlarının Yükseköğretimde Uluslararasılaşmaya Yönelik Algılarının Belirlenmesi Ölçeği”ile elde edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; kadın öğretim elemanlarının uluslararası akademik algıları erkek öğretim elemanlarının uluslararası akademik algılarından daha yüksek çıkmıştır. Yurt dışında eğitim için bulunan öğretim elemanlarının yurtdışında eğitim için bulunmayanlara göre uluslararası akademik algılarının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Ardahan Üniversitesi ve Iğdır Üniversitesi öğretim elemanlarının uluslararası eğitim-öğretim ve yönetim algısının Kafkas Üniversitesi öğretim elemanlarına göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Kafkas Üniversitesi öğretim elemanlarının uluslararası paydaşlar algısı evreni oluşturan Ağrı Üniversitesi, Iğdır Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi öğretim elemanlarının uluslararası paydaşlar algısına göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Kadın öğretim elemanlarının uluslararası yabancı dil algısının erkek öğretim elemanlarının uluslararası yabancı dil algısına göre daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Yine 25-30 yaş aralığındaki öğretim elemanlarının uluslararası yabancı dil algılarının, 37-42 yaş ve 43 ve üzeri yaş guru öğretim elemanlarının uluslararası yabancı dil algısından daha yüksek olduğu saptanmıştır. Kongre sempozyum için yurtdışında bulunmuş öğretim elemanlarının kongre ve sempozyum için yurtdışına çıkmamış öğretim elemanlarına göre uluslararası yabancı dil algılarının daha yüksek olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the perceptions of Teaching staff in higher education towards internationalization. Population of this research consists of 1923 teaching staff, which are from Kafkas University, Ağrı İbrahim Çeçen University, Iğdır University and Ardahan University. Sample of the research consists of 325 teaching staff which picked by random sampling method from the chosen universities before. Perception level of the academicians about the internalization in higher education is determined by the“Higher Education Academicians' Perception towards Internationalization Scale”. According to findings, it is stated that women academicians' academic perception is higher than men academicians' academic perception and the academicians who have been abroad for education have higher academic perception than those who have not been abroad for education. The perception of the education, instruction and the management of the Ardahan University and Iğdır University is more positive than academicians of Kafkas University. It is also determined that Academicians of Kafkas Unıversity is more positive in sharer dimension than the academicians of Ardahan University. The perception of foreign language of academicians who have been abroad for congress or symposium is higher than those who have not been abroad for congress or symposium. There is also significant difference between women and man academicians' language perception in the favor of women academicians. It is also seen in the study that academicians between the ages of 25-30 have higher foreign language perception than academicians between the ages of 37-42 and 43 and above.