Ekolojik sistem kuramı temelli okul güvenliği ölçeğinin geliştirilmesi
Ecological system theory development of a basic school safety measurement
  1. Tez No: 524141
  2. Yazar: İLYAS ASLANTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ BALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik Sistem Kuramı, Okul Güvenliği, Öğretmenler
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışma ile Bronfenbronner'in Ekolojik Sistem Kuramı temeline dayalı bir okul güvenliği ölçeği geliştirilmeye çalışılmıştır. Ekolojik Sistem Kuramı bireyin etrafındaki Mikrosistem, Mezosistem, Ekzosistem, Makrosistem ve Kronosistem katmanlarından oluşmaktadır. İlk olarak Çalışma kapsamında birey üzerinde etkisi bulunan bu altı katmana ilişkin toplam 113 maddeden oluşan bir taslak ölçek hazırlanmıştır. Taslak ölçek beş adet uzmanın görüşüne sunulmuş ve madde sayısı 101'e düşürülmüştür. 101 maddelik uygulama ölçeği ilkokul, ortaokul ve liselerde görevli toplam 544 öğretmen üzerinde uygulanmıştır. Veriler SPSS 22 paket programıyla analiz edilmiştir. 101 maddeli taslak ölçeğin yapı geçerliğini araştırmak için Açımlayıcı Faktör Analizini yapılmıştır. Kaiser-Mayer-Olkin (KMO) katsayısı ,899 olarak bulunmuştur. Barlett küresellik testi sonuçları ölçeğin faktör analizine uygun olduğunu göstermiştir. Ölçekte yer alan maddelerin ayırt edicilik gücünün hesaplanması için %27'lik alt grup ve %27'lik üst grup ortalamaları farkına dayalı t-testi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar maddelere ait değerlerin anlamlı olduğunu göstermiştir. Madde analizi sonuçları madde yüklerinin ,351 ile ,712 arasında olduğunu, madde toplam korelasyonu ise her bir maddenin ölçeğin bütünsel yapısı ile uyumlu olduğunu göstermiştir. İlk analiz sürecinde Açımlaycı Faktör Analizi Sonuçları 101 maddeli ölçek yapısının 19 faktörlü bir yapıya sahip olduğunu ortaya koymuştur. Faktör analizlerinin son aşamasında ölçekteki 40 madde elenmiştir. 61 maddeli ve 12 faktörlü ölçek yapısı elde edilmiştir. Ölçeğin faktör yükleri ,574 ile ,899 arasında değişmektedir. Cronbach's Alfa güvenirlik katsayısı ,967 olarak bulunmuştur. Araştırma sonuçları ilgili literatür temelinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to devlelop a scale of school security in the base of Bronfenbronner's Ecological System Theory. Ecological System Theory is composed of Organism, Microsystem, Mesosystem, Exosystem, Macrosystem and Kronosystem layers. In the study, a draft scale consisting of 113 items of these six dimensions was first prepared. The draft scale was presented to five experts and the number of items in the measure was reduced to 101. The 101-point scale was applied to 544 teachers working at the primary, secondary and high schools. The data were analyzed with SPSS 22 packet views. An Exploratory Factor Analysis was conducted to investigate the validity of the 101-item inventory structure. The Kaiser-Mayer-Olkin (KMO) coefficient was found to be 899. The results of the Barlett sphericity test showed that data fit the factor analysis of the scale. For the computational power of pressure in the inventory, you will notice a 27% subgroup and a 27% upper group average. The results obtained indicated that the values of the items were meaningful. The results of the item analysis were consistent with the overall structure of item loads, item total correlation between 351 and 712. The first analysis results of the exploratory factor analysis indicated 19 factor structures. In the last factor analysis, 40 items were removed from the scale. Inventory structure with 61 items and 12 factors was obtained. The factor loadings of the inventory vary between 574 and 899. Cronbach's Alpha reliability is 967. The results of the research are discussed on the basis of the relevant literature. Keywords : Ecological System Theory, School Security, Teachers