Melatonin analoğu yeni indol türevi bileşiklerin sentezleri, antioksidan ve kemopreventif etkilerinin değerlendirilmesi
Synthesis and evaluation of antioxidant and chemopreventative activity of melatonin analogue new indole derivatives
- Tez No: 524151
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SÜZEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: melatonin, indol türevleri, sentez, antioksidan aktivite, sitotoksisite, melatonin, indole derivatives, synthesis, antioxidant activity, cytotoxicity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Melatonin Analoğu Yeni İndol Türevi Bileşiklerin Sentezleri, Antioksidan ve Kemopreventif Etkilerinin Değerlendirilmesi Oksidatif stres (OS) nedeniyle artan reaktif oksijen türleri (ROT); kardiyovasküler ve nörodejeneratif gibi bazı hastalıkların oluşumundan sorumlu tutulmaktadır. Buna karşı, enzimatik ve non-enzimatik antioksidanlar çeşitli mekanizmalarla biyolojik moleküllerin oksidatif hasarını önlemeye çalışır. Endojen bir hormon olan melatonin (MLT), pineal gland (beyin epifizi)'den geceleri salgılanır ve sirkadiyen ritmi düzenler. MLT ve metabolitleri ROT'ları başarı ile yakalayabilen çok etkili serbest radikal süpürücüleri olarak gösterilmektedir. MLTin kısıtlı biyoyararlılığı ve çok kısa yarılanma ömrü gibi farmakokinetik davranışları nedeniyle, en yüksek aktivite ve en düşük an etkiye sahip yeni antioksidan bileşikler araştırılmaktadır. Bu çalışma ile ondokuz adet yeni (C1 hariç) melatonin analoğu indol türevi bileşik sentezlenmiş ve Mass, NMR spektrometresi ve elementel analiz ile yapısı aydınlatılmıştır. Sentezlenen bileşikler 3 numaralı konumda halojen ya da alkil fenilhidrazin grubu taşıyan 1- etil-3-((2-fenilhidraziniliden)metil)-1H-indol türevleridir. Sentezlenen türevlerin olası antioksidan ve sitotoksik etkileri 3 farklı yöntemle araştırılmıştır. Bunlar; spektrofotometrik absorbans değerinde meydana gelen azalma ile ölçülmesi hedeflenen sitotoksisitenin MTT yöntemi ile araştırılması, sentezlenen maddelerin radikal süpürücü aktivitelerinin DPPH yöntemi ile araştırılması ve DCFH oksidasyonunu önleyici redüktif potansiyellerinin incelenmesi olmuştur. Sentezlenen maddelerin tamamının melatoninden yüksek antioksidan ve kemopreventif aktivite gösterdiği tespit edilmiştir. Aktif bileşiklerin yapılarında bir ya da daha fazla halojen atomu taşıması dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Synthesis and evaluation of antioxidant and chemopreventative activity of melatonin analogue new indole derivatives. Increased levels of reactive oxigen species (ROS) due to oxidative stress (OS) have been found responsible in the development of some diseases such as cardiovascular, neurodegenerative and autoimmune diseases. Antioxidants, both enzymatic and non-enzymatic, prevent oxidative damage to biological molecules by various mechanisms. Melatonin (MLT), an endogen hormone, is the secreted from the pineal gland and is released at night. It modulates biological rhythms such as circadian rhythm. MLT and its metabolites succesively scavenge ROS is referred as very effective free radical scavenger. Because of MLT's pharmacokinetic and behaviour such as a limited bioavailability and a very short half-life after oral administration, new antioxidant compounds are under investigation to determine which exhibit the highest activity with the lowest side effects. With this study, nineteen new (except C1), MLT based new indole analogue derivatives were synthesized and elucidated by Mass, NMR spectrometry and elemental analysis. The synthesized compounds are 1-ethyl-3-((2-phenylhydrazinylidene)methyl)-1H-indole derivatives which includes aklyl or halogen containing phenyl hydrazine groups. To investigate the antioxidant acitivity of the synthesized compounds and to compare with melatonin, three different in vitro assays were performed by evalutaing; the decrease in the spectrophotometric absorbance to investigate cytotocsisity by MTT method, investigation of radical scavenging activity by DPPH test, in cell ROS measurement by DCFH test which measures the reductive potential to prevent oxidation of DCFH. Free radical scavenging and chemopreventive activity of all compounds were found significantly higher than MLT. It is important to note that all the active compounds contain one or more halogen atom in their structure.