Engelli turizmi kapsamında yasal düzenlemeler ve Türkiye'deki engelli bireylerin farkındalıklarının belirlenmesi
Legal regulations within the scope of disability tourism and determination of individuals with disabilities awareness in Turkey
  1. Tez No: 524181
  2. Yazar: ÖYKÜ ŞAYAN ÖNGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli, Engelli Turizmi, Türkiye, Yasal Düzenlemeler, Disabled People, Disabled Tourism, Turkey, Legal Obligation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Tez çalışması“Engelliler kendilerine yönelik hazırlanmış yasal düzenlemelerden haberdar mıdır?”araştırma sorusundan yola çıkılarak oluşturulmuş ve daha sonra engelli bireylerin turizmde konaklama, seyahat gibi faaliyetlere katılmakta güçlük çektiği literatür araştırmasında tespit edilmiştir. Bu nedenle engelliler hakkında genel hak ve yönetmelikler ve turizm hakları ve yükümlülükleri araştırılmıştır. Mevcut hak ve yükümlülüklere engelli bireylerin ne kadar hakim olduğunun araştırılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Engelli bireylerin turizm faaliyetlerine daha fazla katılım sağlayabilmesi için Türkiye'de yer alan haklar, Avrupa Birliğinde yer alan haklarla karşılaştırılmıştır. Bu karşılaştırmanın nedeni Türkiye'deki haklarla daha gelişmiş ülkeleri içerisinde barındıran Avrupa Birliğinin engelli haklarının birbirinden ne derece fark gösterdiğini ortaya koyup eksiklikleri tespit etmektir. Türkiye'deki engelli bireylerin turizm faaliyetlerine yeterli sayıda katılamadığı daha önceden yapılmış olan bilimsel araştırmalarda tespit edilmiştir. Bu sorunun sebebinin yeterli haklara sahip olmadıklarından kaynaklandığı düşünülmüştür. Bu sebeple gelişmiş ülkeleri içerisinde barındıran Avrupa Birliğinde yer alan engelli haklarının Türkiye'deki engelli haklarından ne derece farklılık gösterdiğinin tespiti yapılması gerekmiştir. Gelişme sürecindeki bir ülke olan Türkiye'nin engelli hakları açısından Avrupa Birliğine göre ne derecede eksiklikleri olduğunun tespiti yapılması gerektiği öngörülmüştür. Bu farklılıklar literatür taramasında detaylı olarak incelenmiştir. Türkiye'de uyguluma kapsamında olması gereken engellilerle ilgili genel haklara ve turizm haklarına ilişkin yönetmelik, genelge, sözleşme ve kanunlar nicel araştırma kapsamında anket sorusu haline getirilip engelli bireylere anket uygulaması yapılmış ve kendi haklarından ne derece haberdar olduğu araştırma kapsamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study is prepared on the basis of research question as“Are the people with disabilities informed by legal regulations belong to themselves?”and then it's determined by literature review that disabled people have some difficulties to participate some activities such as travelling and to accommodate in tourism. That's why rights and obligations about disabled people and also rights and regulations in tourism are searched in this study. It's concluded that there is a necessity for researching to what extent disabled people dominate available rights and obligations. Rights and obligations belong to disabled people in Turkey are compared to rights and obligations in European Union for disabled people in our country to participate more tourism activities. The reason of that comparison is to exhibit the differences between our country and European Union that includes more development country from the way of rights and obligation about disabled people and also is to establish deficiencies. It's found by previous scientific researches that disabled people in our country can't participate enough tourism activities. It's concidered that the reason of this matter is derived from having deficient rights about disability. It's predicted that the necessities about the legal rights and obligations for disabled people in Turkey which is in a developing process has to be determined for finding the deficiencies according to European Union. These deficiencies are handled in literature review. At the and of the study, a survey is realized by deriving some questions about general and tourism rights from some legal regulations, obligations, engagement and laws which have to be practiced for disabled people in Turkey within the scope of quantitative research and it's evaluated that what extent these disabled people in Turkey are informed by their own rights about the disability in general and in tourism in the scope of this study.