İzmir ili örneğinde otel işletmelerinin ulaşılabilirlik standartlarına uygunluğu üzerine bir durum analizi ve otel yöneticilerinin engelli turizmine bakış açıları
A situation analysis of hotel enterprises' compliance with accessibility standards and hotel managers' perspectives on disability tourism: Case of Izmir
- Tez No: 337607
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIL ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Engelli Turizmi, Otel øúOHWPHOHUL8ODúÕODELOLUOLNø]PLU, Disability Tourism, Hotel Enterprises, Accessibility, Izmir
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Dünya nüfusunun yaşlanması, doğal afet ve felaketler, savaşlar, trafik kazaları ve doğuştan gelen bir takım hastalıklar gibi nedenlerle engelli nüfusu dünya çapında artmaktadır. Engelliliğe bakış açısının olumlu yönde gelişmesi ve ülkelerin altyapı anlamında birtakım yasal düzenlemeleri uygulamaya koyması, turizm endüstrisine de yansımış, engelli turizm pazarı önemli bir niş pazar haline gelmiştir. Başta gelişmiş ülkeler olmak üzere bir çok devlet, ilgili kitlenin turizme katılması için çaba sarf etmektedir. Mevcut durumda, turizm faaliyetleri temel olarak fiziksel engeli olmayan kişiler için tasarlanmış şekildedir ve bu sebeple engelli bireyler için çeşitli zorluklar yaratmaktadır. Bu zorlukların aşılması için de ulaşılabilirlik ile ilgili birtakım düzenlemeler yapılması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, engelli turizmi kapsamında İzmir ilindeki otel işletmelerinin ulaşılabilirlik standartlarına uygunluğu üzerine bir durum analizi yapmak ve otel yöneticilerinin engelli turizmine bakış açılarını değerlendirmektir. Bu kapsamda çalışma, nicel ve nitel alan araştırması olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Bulgular, ulaşılabilirlik kapsamında otellere ait birtakım fiziksel eksiklikler ve yapılması gereken düzenlemeler olduğunu göstermiştir. Bunun yanı sıra otel yöneticilerinin engelli turizmi ile ilgili görüşlerinin olumlu olduğu, ancak engellilerin otellere yönelik talebinin az olduğu ve İzmir ilinin engelli turizmi için henüz uygun olmadığı gibi sonuçlara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The population of the people with disabilities (PWD) is increasing due to the ageing of the population worldwide, natural disasters, wars and birth related disabilities. The development of positive attitudes towards disabilities and legal regulations for infrastructure has also reflections to tourism industry and the market of PWD has become an important niche market for tourism. Including especially developing countries, many states make an effort for this group to participate into tourism. In current position, tourism activities seem to be designed mainly for people whom do not have a physical disability and this leads several challenges for PWD. As a result, making certain arrengements for accessibility becomes necessary to overcome these challenges. In this study it is aimed to make a situation analysis about hotel enterprises? compliance with accessibility standards and to evaluate hotel managers? perspectives on disability tourism. In this context, the study is carried out in two stages, including quantitative and qualitative field research. Findings showed that in scope of accessibility, there is a number of physical deficiencies and certain arrangements need to be done in the hotels. It is also seen that hotel managers' perceptions about disability tourism is positive, but the demand from PWD for hotels is quite a few and disability tourism is not available for İzmir yet.