Anksiyete bozukluğu olan bireylerde savunma mekanizmaları ve cinsel işlev bozuklukları
Defense mechanisms and sexual dysfunctions in individuals with anxiety disorders
- Tez No: 524182
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. BİRİM SUNGU TALU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: anksiyete, anksiyete bozukluğu, savunma mekanizmaları, cinsel işlev bozuklukları, Anxiety, Anxiety Disorder, Defense Mechanisms, Sexual Dysfunctions
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırma, anksiyete bozukluğu, ego savunma mekanizmaları ve cinsel işlev bozukluğu arasındaki ilişkiyi incelemeye ve böyle bir ilişkinin varlığı durumunda anksiyete bozukluğu olan hastaların ne tür ego savunma mekanizmaları kullandığını ve hangi tip cinsel işlev bozukluklarına sahip olduğunu anlamaya yönelik yapılan nicel bir çalışmadır. Araştırma, bir yetişkin psikiyatri kliniğine başvuran anksiyete bozukluğu tanısı konmuş ve henüz ilaç kullanmaya başlamamış 18 yaş üzeri gönüllü erkek ve kadın hastalardan seçilen 100 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplamak için katılımcılara sosyodemografik bilgi formu, Beck anksiyete ölçeği (BECK-A), Savunma Biçimleri Testi (SBT) ve Arizona Cinsel Yaşantılar ölçeği (ACYÖ) uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizi Sosyal Bilimler için İstatistik Programından (SPSS) faydalanılarak sağlanmıştır. Çalışmanın sonucunda elde edilen verilere göre anksiyete bozukluğu yaşayan hastalar, cinsel işlev bozukluğuna paralel olarak yoğun savunma mekanizmaları geliştirirler, bu durum da cinsel işlev bozukluğunu tetikleyerek bir döngüye neden olur. Bu araştırmanın verilerine göre; bu tür hastalarda, öncelikle anksiyete bozukluğunun arka planı araştırılmalı, sonra savunma mekanizmaları güçlendirilmeli, son olarak da cinsel bozuklukların tedavisine ağırlık verilmeli sonucu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research is a quantitative study that aims to analyze the relationship between anxiety disorder, defense mechanisms of the ego and sexual dysfunctions and that intends to understand what kind of defense mechanisms patients with anxiety disorder use and what kind of sexual dysfunctions they have in case of the existence of such a relationship. The study is conducted with 100 patients, selected from an adult psychiatry clinic, who have been diagnosed with anxiety disorder but have not used any medication yet. The participants were randomly selected among voluntary men and women aged 18 and older. In this study, the following questionnaires and scales are carried out in order to gather information: -Sociodemographic information form -Beck Anxiety Scale (BECK-A) -Defense Style Questionnaire (DSQ) -Arizona Sexual Experiences Scale (ASEX) The analysis of the data gathered from the study is provided using the Statistical Package for the Social Sciences (SPSS). According to the data gathered from the study, patients with anxiety disorder develop intense defense mechanisms in parallel with sexual dysfunctions and this causes a vicious circle by triggering sexual dysfunctions. According to the data of this research it is concluded that the following should be performed with such patients: -First of all, the background of the anxiety disorder should be studied. -Secondly, the defense mechanisms should be fortified. -Lastly, the treatment of sexual dysfunctions should be concentrated on.