Bankacılıkta türev ürünler ve döviz kuru riski arasındaki ilişki, 2008 krizi örneği
The relationship between derivative products and exchange rate risk in banking, the example of 2008 crisis
  1. Tez No: 524183
  2. Yazar: DEMET TEZE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEYZA BALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Risk, Kur Riski, Türev Ürünler, Finansal Kriz, Türev Piyasalar, Risk, Exchange Rate, Derivative Products, Financial Crisis, Derivative Markets
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Türkiye'de ve uluslararası finans piyasalarında işlem yapan piyasa aktörleri birçok risk ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle yatırımcıların piyasadaki ani dalgalanmalardan kaynaklı risklerden korunmaları amacıyla küresel piyasalarda türev ürünlerin kullanımı yaygınlaşmıştır. Bu kapsamda çalışmanın birinci bölümünde piyasadaki risk türleri açıklanmıştır. 1970'li yıllardan itibaren sabit kur sisteminin terk edilerek serbest kur sistemine geçilmesiyle piyasada döviz kurunun hareketliliğinden doğan risk artmıştır. Çalışmada türev ürün kullanımı ele aldığından bu risk türlerinden döviz kuru riski ağırlıklı olarak ele alınarak çalışmanın ikinci bölümünde bu riskten korunabilmek amacıyla piyasalarda çoğunlukla kullanılan türev ürünlerden (forward, futures, opsiyon, swap) ve türev piyasaların gelişiminden bahsedilmiştir. Küreselleşmenin bir sonucu olarak sermaye mobilitesinin artmasıyla uluslararası finans piyasalarında birbirleriyle ticari ilişkileri olan ülkeler ve kurumlardan birisinin piyasada yaşadığı olumsuz durumdan diğerinin etkilenmemesi kaçınılmaz hale gelmiştir. 2008 yılında ABD'de öngörüsüz mortgage kredileri verilmesi ve bu kredilerden doğan alacakların denetimsiz şeffaf olmayan ikincil piyasalarda menkul kıymet gibi satılması, geri ödenmeyen bu alacakları satın alanların zarara uğramasına neden olmuş ve küresel finans piyasalarında kriz meydana gelmiştir. Bu krizden birçok finans kurumu ve banka etkilenerek iflasını açıklamıştır. Türkiye ekonomisi 2008 yılının son çeyreğinde krizle karşılaşmış ancak diğer ülkelere nazaran daha az etkilenmiştir. Bunun nedeni 2000-2001 krizleri sonrasında bankacılık sektöründe mali ve hukuki yapılanmanın gerçekleşmiş olmasıdır. Çalışmanın son bölümünde 2008 finansal krizi ve türev piyasalar ilişkisi incelenerek Türkiye'de bankacılık sektöründeki durumu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The market actors that operate in Turkey and in the international financial markets are faced with many risks. For this reason, the use of derivative products in global markets has become widespread in order to protect investors from the risks arising from sudden fluctuations in the market. In this first part of the study, the types of risks on the market are explained. Since the 1970s, when the fixed exchange rate system has been abandoned and the free exchange rate system has been introduced, the risk arising from the movement of the exchange rate has increased in the market. In the second part of the study, we focus on exchange rate risk from these risk types, which deals with the use of derivative products in the study, and discussed the development of derivative products (forward, futures, options, swap) and derivative markets that are mostly used in the markets to protect against this risk. As a consequence of globalization, with the increase of capital mobility, it became inevitable that one of the countries and institutions which have commercial relations with each other in the international financial markets, one of the negative situation in the market is not influenced by the other. The issuance of unintentional mortgage loans in the US in 2008 and the sale of receivables from these loans as securities in unsecured, nontransparent secondary markets caused the buyers of non-refundable receivables to be damaged and the global financial markets suffered a crisis. Many financial institutions and banks have been affected by this crisis and declared bankruptcy. Turkey's economy faced a crisis in the last quarter of 2008 but has been less affected than other countries. This is because financial and legal structure has been realized in the banking sector after the crisis of 2000-2001. In the last part of the study examined the relationship the 2008 financial crisis and the derivatives market situation in the banking sector in Turkey were examined.