Liderlik tarzlarının özel okullarda çalışan öğretmenlerin iş tatminleri ve motivasyonları üzerindeki etkileri: Görgül bir araştırma
The effects of leadership styles on job satisfaction and motivation of private school teachers: Emprical study
- Tez No: 524241
- Danışmanlar: PROF. DR. AZMİ YALÇIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dönüştürücü (Transformational) Liderlik, Etkileşimci (Transactional) Liderlik, Hizmetkâr (Servant) Liderlik, Motivasyon, İş Tatmini, Transformational Leadership, Transactional Leadership, Servant Leadership, Motivation, Job Satisfaction
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Motivasyon, çalışanların dolayısıyla da örgütlerin başarısını etkileyen en önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Çalışanların motivasyonunu artırmada farklı faktörler söz konusu olmakla birlikte, liderlik tarzlarının motivasyona etkisi çeşitli çalışmalarda ortaya konulan bir etmen olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan araştırmalarda liderlik tarzlarının motivasyon ile olan ilişkisinin farklı örneklemlerde ele alındığı görülmektedir. Benzer şekilde çalışanların işlerinden duydukları tatmin veya tatminsizlik düzeyleri de liderlik tarzlarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir Literatürde dönüştürücü liderle çalışmanın iş tatmini ile pozitif ilişkisi olduğunu yer almaktadır. Çalışmanın amacı, Türkiye'de özel eğitim seköründe dönüştürücü, etkileşimci ve hizmetkar liderlik tarzlarının çalışanların motivasyonları ve iş tatminleri üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. Böylece liderlik tarzları ile motivasyon ve iş tatmini arasında literatürde yer alan ilişkinin Türkiye'de özel eğitim sektörü örnekleminde test edilerek literatüre katkı sağlanması da hedeflenmiştir. Liderlik tarzları ile motivasyon ve iş tatmini arasındaki ilişki kurulan regresyon analizleri ile test edilmiş ve sonucunda dönüştürücü ve hizmetkar liderlik davranışlarının motivasyon ve iş tatmini üzerinde etkisi olduğu ancak etkileşimci liderlik tarzının iş tatmini üzerinde etkili olmakla beraber motivasyon üzerinde etkili olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Motivation is one of the most important factors affecting the success of employees and therefore organizations. While different factors are involved in increasing employee motivation, the effect of leadership styles on motivation is confronted as a factor that is revealed in various studies. In these researches, it is seen that the relation of leadership styles to motivation is handled in different samples. Similarly, levels of satisfaction or dissatisfaction levels of employees' may also emerge depending on the leadership style which they are faced at work. It is found that, working with a transformer leader is positively related to job satisfaction, in their work. To purpose of this study is to demonstrate how effective, Transformational Leadership, Transactional Leadership and Servant Leadership styles on employee motivations and job satisfaction in private education sector located in Turkey. Thus, it was aimed to contribute to the literatüre by testing samples in the private education sector in Turkey. The relationship between leadership styles and motivation and job satisfaction has been tested through regression analysis and it has been found that transformer and servant leadership behaviors have an effect on motivation and job satisfaction, but the interaction leadership style has no effect on motivation as well as being influential on job satisfaction.