Pauwell's tip 3 femur boyun kırıklarında kanüllü ve kanülsüz spongiöz vida ile yapılan osteosentez sonuçlarının biyomekanik olarak karşılaştırılması
  1. Tez No: 524255
  2. Yazar: AKİF KURTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyomekanik, femur boyun kırıkları, osteosentez, stabilite, Biomechanic, Femoral neck fractures, Osteosynthesis, Stability
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Pauwell's tip 3 Femur Boyun Kırıklarında Kanüllü ve Kanülsüz Spongiöz Vida ile Yapılan Osteosentez Sonuçlarının Biyomekanik Olarak Karşılaştırılması Amaç: Pauwells tip 3 olarak sınıflandırılan instabil femur boyun kırıklarında, 3. Jenerasyon femur sawbone modellerinde oluşturulan 70 derece açılı boyun kırıklarında kanüllü ve kanülsüz spongiöz vidalar ila yapılan osteosentezsin biyomekanik olarak karşılaştırılması. Gereç ve Yöntem: 14 adet 3. Jenerasyon femur sawbone modellerinde 70 derece açılı eksternal kılavuz yardımıyla Pauwells tip 3 femur boyun kırık modelleri oluşturuldu. Daha önceden yapılan biyomekanik çalışmalarda biyomekanik üstünlüğü saptanmış olan ters üçgen konfigürasyonunda 3 er adet 16 mm distal yivli vida ile osteosentez uygulandı. 7 adet kemik modelde kanüllü spongiöz vida ve 7 adet kemik modelde kanülsüz spongiöz vida ile osteosentez sağlandı. Tam anatomik redüksiyon uygulandığı anatomik ve radyolojik olarak doğrulandı. İ.T.Ü. Makine Mühendisliği Fakültesi'nde Instron cihazında aksiyel yüklenme ve torsiyonel kuvvetler birlikte uygulanarak yürüme esnasında kalçaya binen yüklerin modellemesi yapılarak stiffness değerleri ölçüldü. Bulgular: Grup 1 ve grup 2 de yer alan materyallerin ölçülen stiffness değerleri her siklusta ayrı ayrı karşılaştırıldığında hem torsiyonel hem de aksiyel yüklenme değerleri arasında tüm sikluslarda anlamlı fark saptanmamıştır (p>0.05). Sonuç: Femur boyun kırıklarının kanüllü vida ile tespitinin stiffness değerinin en az kanülsüz vidalar kadar başarılı olduğu gösterilmiştir. Kanüllü vidalar teknik olarak daha kolay uygulanabilir olup 6.5 mm vidanın kanüllü olması tespitte yetmezliğe neden olmamakta ve yeterli sertlik oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Biomechanical Comparison of Osteosynthesis Results with Cannulated and Non-cannulated Spongious Screw in Pauwels Type 3 Femur Neck Fractures Objective: The main objective of this study is to make biomechanical comparison of osteosynthesis with cannulated and non-cannulated spongious screws in 70-degree angular neck fractures created by the 3rd generation femur sawbone models in the unstable femoral neck fractures classified as Pauwells type 3. Materials anad Methods: With the help of external guide, 14 Pauwells type 3 femoral neck fracture models with an angle of 70 degrees were formed in the 3rd generation femur sawbone models. In the reverse triangle configuration, in which biomechanical superiority is determined in the previous studies, 3 pieces of 16 mm distal fluted screws were used for osteosynthesis.In seven models, osteosynthesis was applied with cannulated spongious screw and in the rest (other seven models)non-cannulated screws are used.Complete anatomic reduction was confirmed anatomically and radiologically.In the Mechanical Engineering Faculty of ITU, stiffness values were measured by modeling the loads on the hips during walking via applying the axial load and torsional forces together in the instron device. Findings: When the measured stiffness values of the materials in Group 1 and Group 2 were compared separately in each cycle, no significant difference was found between all torsional and axial loading values in all cycles (p> 0.05). Results: In this study, the stiffness value of fixation of femoral neck fractures with cannulated screws has been shown to be at least as much as non-cannulated screws.The cannulated screws are technically easier to apply and the cannulation of the 6.5 mm screw does not cause any defect in the fixation and provides sufficient rigidity.