Diffüz büyük B hücreli lenfomalarda double/triple hit lenfoma
  1. Tez No: 524261
  2. Yazar: ERDEM BARAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN KESKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Double hit, triple hit, double ekspresor, myc, bcl-2, bcl-6, prognoz, double hit, triple hit, double expressor, myc, bcl-2, bcl-6, prognose
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Diffüz büyük B hücreli lenfoma (DLBCL), Non Hodgkin Lenfoma(NHL) vakalarının yaklaşık % 25'ini oluşturan en yaygın non-Hodgkin lenfoma tipidir. Heterojen bir hastalık grubudur. DHL,THL;DEL, DLBCL'nin alt tipleridir. Double hit lenfoma (DHL),FISH veya sitogenetik ile incelemede myc geni ve bcl-2 geninin birlikte olması sonucu oluşur, bunlara bcl-6 da eklenirse triple hit lenfoma(THL) olarak adlandırılır. İmmunhistokimyasal olarak myc ve bcl-2 ekspresyonu birlikteliği gösterilirse Double ekspresor lenfoma( DEL) adını alır. DLBCL hasta populasyonunda hangi hastalarda DHL/THL incelemesinin yapılacağı konusunda bir standart belirlenmemiştir. Halbuki gerek patofizyolojik farklılığı, gerekse kötü bir prognoza sahip olması nedeni ile DHL ve THL grubunun çok iyi belirlenmesi mutlak bir zorunluluk olarak karşımızda durmaktadır. Gerek DHL, gerekse THL grubu hastalara için yeni bir skorlama(prognostik) sistemi gerekliliği aşikardır. Bu konuda mevcut olan IPI(International Prognostik Indeks) veya DHS(Double Hit Score) sistemlerinin bu grup hastalar için yetersiz kaldığı kanaatindeyiz. Yapılmakta olan ve yapılacak olan prospektif çalışmaların sonucunda ve nispeten yeni tanımlanmış bu hastalık grubu için verilerimiz biriktiğinde yeni skorlama sistemleri veya var olanların modifiye edilmeleri gerekecektir. Biz bu çalışmamızda kendi merkezimizde Double Hit ve Triple Hit Lenfoma sıklığını, klinik gidişlerini, prognozlarını ve prognoza etkili faktörleri belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ekim 2017-Ağustos 2018 tarihleri arasında hastanemiz hematoloji polikliniğinde takip edilen, Diffüz Büyük B hücreli lenfoma tanısı ile tedavi alan erişkin yaş grubundaki hastalar dâhil edilmiştir. Diffüz Büyük B hücreli lenfoma tanılı hastaların patoloji raporları incelenerek Ki-67 indeksi yüzde 70 ve üzerinde olan vakalar çalışmamıza dâhil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların verileri retrospektif, kesitsel olarak araştırılmıştır. İstatistiksel veriler için NCSS 2007 programı kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 37 hasta alındı. Bu hastaların 4 tanesi DHL,4 tanesi THL olarak bulundu. Bu sonuç literatür ile uyumlu idi. Bu hastalık gruplarının kendi aralarında HGB, albumin, LDH, beta-2 mikroglobulin düzeyleri ve prognozları değerlendirildi. Literatürde DHL ve THL hastalarında olumsuz prognoz öngörülmesine ve birçok çalışmada bu durum görülmesine rağmen bizim çalışmamızın sonuçlarının bu durumla örtüşmediği, merkezimizdeki DHL ve THL hastalarının prognozlarının iyi seyrettiği görüldü. Sonuç: DHL için optimal tedavi konusunda fikir birliği yoktur. Bazı yayınlarda yüksek dozda kombine tedavi rejimlerinin sonuçlarının daha iyi olduğu da vurgulanmıştır. Bu konuda güncel kılavuzlarda DHL ve THL için ayrı bir bölüm açılmış olmasına rağmen tedavi konusunda standart bir yaklaşım olmadığı da vurgulanmıştır. Çalışmamız az vaka sayısı ile yapılmış olmakla beraber literatürdeki benzer vaka sayılı çalışmalarla sonuçları bakımından benzerdir.
Özet (Çeviri)
Aim: Diffuz large B cell lymphoma(DLBCL) is one of the most common non-Hodgkin lymphoma type that encompasses nearly 25 % of NHL cases.It is an hetergeneous disease group.DHL,THL,DEL is subtype of DLBCL.Double-hit lymphoma is combined MYC,BCL-2 by look FISH and cytogenetic.If BCL-6 is completed with MYC,BCL-2, it is named of triple hit lymphoma. There is no consensus on cut-off value. Likewise, it has not been standardized that in which group of DLBCL patient population will be examined of DHL/THL but it is must that;DHL and THL group should be deterimined well due to either having pataphysologic difference or having a bad prognose. Necessity of new scoring system is obvious either for DHL group or THL group patients.It has been agreed upon that existing IPI or DHS systems are insufficient for these group of patients.A new scoring system or modification of existing ones will be held at the end of existing and prospective studies in the mean time the data of these studies had been accumulated. Our aim is to research frequency,clinical feature and prognose of double hit lymphoma and triple hit lymphoma. Material and methods:The study was conducted from (October,2017) to (August, 2018) on adults admitted to hematology outpatient clinics with diffuse large B cell lyphoma reported and treated.In pathology reports, patients with Ki-67 index over 70% added to our study.The data was collected and analyzed retrospectively. NCSS 2007 program was used for statistical analysis. Results: 37 patients were included in this study. 4 patients of all is double hit lymphoma and 4 patients of all is triple hit lymphoma. LDH,hemoglobuline, prognose,albumine, beta-2 microglobuline is reported between theirselves.Although Double hit lymphoma and triple hit lymphoma continued bad prognose in literature, patients of our study have good prognose. Conclusion: The topic of optimal treatment of DHL has not been agreed upon .Advance clinical studies are needed besides new agents in order to get improvementresults.Some publications indicated that results of high dose combine treatments are better. It has, also, been emphasized that ther is no standard approacah for the treatment even though, the subject are given place in guides.Even though our study encompasses a small number of cases, it is similar with the studies that includes same number of cases.