Tek taraflı femurlarına distraksiyon osteogenezi ile uzatma yapılan deney tavşanlarında her iki diz eklem kıkırdaklarının osteoartrit açısından karşılaştırılması
- Tez No: 524266
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Osteoartrit, Bacak uzunluk eşitsizliği, Distraksiyon osteogenezi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Tek Taraflı Distraksiyon Osteogenezi ile Uzatma Yapılan Deney Tavşanlarında Her İki Diz Eklem Kıkırdaklarının Erken Dönem Osteoartrit Açısından Karşılaştırılması. Amaç: Tek taraflı femurlarına distraksiyon osteogenezi ile uzatma yapılan tavşanlarda bacak uzunluk eşitsizliğinin uzatma yapılan taraf ve normal taraf diz eklem kıkırdağında erken dönemde osteoartrit gelişiminde etkili olup olmadığının değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada toplam 18 tavşanın sağ femurlarına distraksiyon osteogenezi yöntemi ile 1 cm uzatma uygulandı. Osteotomi sonrası 10 gün içerisinde farklı zamanlarda uzatma işlemine başlandı. 10 gün distraksiyon yapıldıktan sonra 20 gün konsolidasyon beklendi.Hayvanların postop dönemde kafes içerisinde serbest hareketlerine izin verildi. Yeterli konsolidasyon sağlandıktan sonra 18 adet uzatma yapılan tarafın diz eklem kıkırdağı ve 18 adet sağlam taraf diz eklem kıkırdağı hayvanlara ötenazi işlemi yapıldıktan sonra örneklenerek histopatolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Histopatolojik inceleme Modifiye Mankin skorlama sistemine göre yapıldı. Buna göre 5 ayrı bölümde inceleme ve puanlama yapılan her iki gurup arasında eklem kıkırdak yüzeyindeki değişiklikler, yüzeyel zon ve transizyonel zondaki hücresel değişiklikler, Safranin-O ile boyanmadaki değişiklikler ve tidemarktaki histokimyasal değişiklikler açısından anlamlı fark bulundu (p˂0,001). Sadece pannus oluşumu açısından her iki gurupta anlamlı bir fark saptanmadı. (p=1) Sonuç: Yaptığımız bu çalışmada bacak uzunluk eşitsizliğinin erken dönemde bile histopatolojik incelemede osteoartrit gelişim riskini arttırdığını gözlemledik. Bu değişikliklerin daha net ortaya konmuş olması konjenital veya edinsel bacak uzunluk eşitsizliği olan hastalarda; radyolojik olarak osteoartit gelişmeden önce erken dönem müdahale ile osteoartrit gelişim riskinin azaltılabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of Knee Articular Cartilages of Experimental Rabbits with Unilateral Distraction Osteogenesis in Terms of Early Osteoarthritis Objective:The main aim of this study is to evaluatethe effect of leg length inequality on the development of early osteoarthritis in the lateral and normal sides of the knee joint cartilagesof the rabbits with extension osteogenesis to the unilateral femurs. Materials and Methods:In this study, 1 centimeter (cm) extension was applied to the right femurs of 18 rabbits by distraction osteogenesis.Regarding timing, extension was started in the 10 day after osteotomy.After 10 days of distraction, consolidation was expected for 20 days.Meantime, animals were allowed to move freely in the cage in the postop period. Findings:Histopathological examination was performed according to Modified Mankin scoring system.According to this, changes in the articular cartilage surface, cellular changes in the superficial zone and transitional zone, changes in the staining with saphranin-O and histochemical changes in the tidemar were found to be significantly different between the two groups (p˂0,001). Howeer, there was no significant difference between the two groups in terms of pannus formation (p=1). Results:In this study, we observed that leg length inequality increased the risk of osteoarthritis in histopathological examination even in the early period.This more clearly identified finding demonstrates that in patients with congenital or acquired leg length inequality; risk of developing osteoarthritis can be reduced by early intervention before the development of radiographic osteoarthritis.