Obstrüktif uyku apne sendromlu hastalarda sempatik deri yanıtlarının değerlendirilmesi
Evaluation of sympathetic skin responses in patients with obstructive sleep apnea syndrome
- Tez No: 524265
- Danışmanlar: DOÇ. SAİME FÜSUN DOMAÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Obstruktif Uyku Apne Sendromu, Otonom Sinir Sistemi, Sempatik Deri Yanıtları, Obstructive sleep apnea syndrome, autonomic nervous system, Sympathetic skin responses
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Obstrüktif Uyku Apne sendromu (OUAS), uyku sırasında üst hava yolunun sürekli olarak tekrarlayan tıkanmaları ile seyreden bir tablodur. OUAS birçok medikal problemlere eşlik etmekte veya neden olmaktadır. OUAS'ta tekrarlayan hipoksi kemoreseptör refleksler aracılığıyla sempatik sistemi aktive ederek otonomik disfonksiyona neden olur. Biz bu çalışmada obstruktif uyku apne sendromlu hastalarda sempatik sudomotor etkilenme olup olmadığını ve hastalık şiddeti ile ilişkisini araştırdık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Eylül 2017-Eylül 2018 tarihleri arasında Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Uyku Bozuklukları Tanı ve Tedavi Merkezinde yapılan polisomnografi sonrasında OUAS veya basit horlama tanısı alan olgular alındı. AHI değerleri 0.05). Sonuç: OUAS hastalarında otonomik disfonksiyon gelişmektedir. OUAS'ta, el ve boyun bölgesinden gelen anormal sudomotor yanıtlarla sempatik disfonksiyon olduğunu göstermektedir. Bu nedenle el ve boyun bölgesinden SDY çalışmaları OUAS'ta sempatik disfonksiyonu göstermek için kolay ve etkili bir yöntem olarak kabul edilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Obstructive Sleep Apnea syndrome (OSAS) is a condition in which ever-repeating obstruction of upper airway during the sleep. OSAS is accompanied by many medical problems or causes other medical problems. Repeated hypoxia in OSAS causes autonomic dysfunction by activating the sympathetic system through chemoreceptor reflexes. In this study, we investigated whether sympathetic sudomotor involvement in patients with obstructive sleep apnea syndrome and its relationship with disease severity. Material and Methods: Study was performed between September 2017 and September 2018, following the polysomnography performed at the Sleep Disorders Diagnosis and Treatment Center of Erenköy Mental Health and Neurological Disorders Hospital. Those with AHI values 0.05). Conclusions: Significant autonomic dysfunction was found in patients with OSAS. There is sympathetic dysfunction in OSAS, which could be demonstrated by sudomotor response abnormalities from hand and neck area. SSR studies from the hand and the neck area may therefore be accepted as an easy and effective method for demonstrating the sympathetic dysfunction in OSAS.