İnternet üzerinden satın alımlarda cinsiyet kimliğinin rolü: Z kuşağı üzerine bir uygulama
The role of gender identity for online purchasing: Z generation
  1. Tez No: 524277
  2. Yazar: DİĞDEM PELİN YURTTAKALAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT GELİBOLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Kimliği, İnternet Ortamında Pazarlama, Z Kuşağı, Gender Identity, Marketing on the Internet, Z Generation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
İnternet üzerinden satın alma eğilimlerinin artması, bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin rekabet düzeylerini de artırmıştır. Dolayısıyla bu durum işletmelerin yeni stratejiler geliştirme zorunluluğunu da doğurmaktadır. Rekabet üstünlüğü elde edebilmek için geliştirilen yeni stratejiler içerisinde biyolojik cinsiyet kavramının yanında psikolojik cinsiyet kavramını anlayabilme çabaları da yer almaktadır. Bu çalışmada; teknolojiyi iyi kullanabilen, internet üzerinden ürün satın almada istekli olan Z kuşağına odaklanılmıştır. Bu kuşakta yer alan bireylere yönelik anket uygulaması yapılmıştır (595 anket). Katılımcılar feminen, maskülen ve androjen cinsiyet kimlik özelliklerine göre sınıflandırılmıştır. Temel analiz yöntemlerinin kullanıldığı çalışmada feminen karakteristik özellik gösteren bireylerin internette daha fazla zaman geçirdiği; feminen karakter özelliği gösteren bireyler daha çok dergi-kitap ve kıyafet satın almayı tercih ederken, androjen karakter özelliği gösteren bireylerin ise daha çok elektronik eşya ve kıyafet satın almayı tercih ettiği; özellikle androjen karakter özellik taşıyan bireylerin feminen karakter özelliği eğilim gösterdiği gibi bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The increase in online purchasing trends has increased the competition levels of companies operating in this area. This situation therefore brings the necessity of enterprises to develop new strategies. In the new strategies developed to achieve competitive advantage, besides the concept of biological sex, there are efforts to understand the concept of psychological gender. This work focuses on the Z generation, which is able to use the technology well and is willing to buy products over the internet. A survey was conducted for the individuals in this generation (595 surveys). Participants were classified according to feminine, masculine and androgen gender identity traits. In the study in which basic analysis methods were used, it was found that individuals who had feminine characteristics spent more time on the internet;individuals showing the feminine character trait prefer to purchase more magazine-books and clothes, while individuals with androgen character trait choose to purchasemore electronic goods and clothes; especially those with androgenic characteristics tend to exhibit feminine character traits.