41 Numaralı Ayıntâb Şer'iyye sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (H.1102-1104/ M. 1690/1693)
Number of 41 Aintab Ser'iyye judicial record transcription and evaluation
- Tez No: 524303
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KIVRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Ayıntâb, Kadı, Nâib, Yerel Tarih, Şer'iyye Judicial Record, Aintab, Qadi, Regent, Local History
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 433
Özet
Bu tez, Osmanlı Devleti'nde merkez ve taşra teşkilatında toplumun her kesiminden insanlar arasındaki iktisadî, içtimaî, kültürel ve hukukî münâsebetlere dâir kayıtları içeren bu defterler Osmanlı Sosyal Tarihi açısından da büyük ehemmiyeti hâiz en önemli kaynaklardandır. Kadıların Osmanlı sistemindeki etkin rolleri sebebiyle şer'iyye sicilleri sosyal ve yerel tarih çalışmalarında da ana kaynak niteliği taşımaktadır. Şer'iyye Sicilleri, kadı veya nâibine intikal eden her türlü olayın kayıt altına alındığı şehir tarihi açısından kaynak niteliği taşıyan defterlerdir. 41 numaralı Ayıntâb Şer'iyye Sicili'nde nafaka, miras, darb, velâyet, vakıf, vergi ve asker toplanması, alacak/verecek gibi konuların olduğu belgeler mevcuttur. Bu belgeler XVII. yüzyılın son çeyreğinde Ayıntâb'ın sosyo-ekonomik tarihini aydınlatır niteliktedir.
Özet (Çeviri)
These thesis, which contain economic, social, cultural and legal records among people from all sections of society in the central and provincial organizations in the Ottoman State, are also the most important sources of great Ottoman Social History. Due to the active roles of the qadis in the Ottoman system, Judicial Records are also a major source of social and local history studies. Şer'iyye Judicial Records the qadi which is recorded every event where the Regent devolved into a first-hand book with a soorce attribute. There are documents in the number of 41 Aintab Şer'iyye Judicial Record that there are subjects such as child support, inheritance, martial, guardianship, foundation, tax and military collection, receivables/debtors. These documents are as follows: It illuminates the socio-economic history of Aintab in the last quarter of the XVIIth. Century.